Мавпи з серцями свиней прожили 6 місяців. Чому це важливо

Кардіологи з Мюнхенського університету пересадили павіанам серця свиней, з якими ті прожили півроку

Як йдеться в журналі  Nature,  раніше такі тварини з чужими органами проживали не більше двох місяців. 

Група біологів під керівництвом Бруно Райхарта з Мюнхенського університету працює з генетично модифікованими тваринами. Вони вирощують органи в тілах тварин, а в подальшому технологія може бути застосована для створення донорських органів в інших тілах і подальшої трансплантації в людський організм.

Вчені пересадили серце свині 14 павіанам, використовуючи різні способи трансплантації. Перші серії експериментів закінчувалися крахом: навіть ті серця, які вдавалося зберегти життєздатними до моменту операції, працювали в новому тілі мавп менше 30 днів, бо починали розпухати.

Критичною виявилася різниця в тривалості життя обох видів тварин: якщо павіани живуть близько 35 років, а їх організм росте протягом перших десяти років, то термін життя свиней - близько 15 років, а ростуть вони тільки перші чотири місяці і набагато швидше, ніж мавпи.

Таким чином серця свиней продовжували рости у мавп'ячому організмі так само швидко, як і у тілі свого справжнього хазяїна, і врешті ставало завеликим для тіла мавп.

Відрегулювавши кров'яний тиск, кількість тромбоцитів та інші параметри, вчені змогли придушити цей процес і добилися виживання павіанів на термін до 5-6 тижнів, але і в цьому випадку тварини часто вмирали від інфарктів та інших захворювань серця.

Про успіх експерименту фахівці розповіли після того, як два павіана подолали 180-денний рубіж. Рішенням виявилося застосування ліків, що знижують артеріальний тиск.

Згідно з протоколом, після цього терміну їх потрібно приспати. Ще двох тварин з контрольної групи піддали тій же процедурі на три місяці раніше, коли ті прожили зі свинячими серцями більше 90 днів.