Британець зберігав зубну щітку у 4000-річному горщику. Він купив його на розпродажі

Британець Карл Мартін купив на розпродажі невеликий дерев'яний горщик за $5 - йому просто знадобилася підставка для зубних щіток

Як пише ScienceAlert, чоловік використовував горщик як підставку протягом 5 років, аж виявилося, що цей глечик виявився давнім артефактом цивілізації хараппської долини Інду, що існувала близько 4000 років тому.

"Я використовував його у ванній для зберігання своєї зубної пасти і зубної щітки - на ньому навіть залишилися сліди від зубної пасти", - розповідає Мартін. "Я підозрював, що він може бути дуже старим, але забув про все це".

Це досить іронічно, враховуючи що Мартін працює на аукціоні Hansons і регулярно має справу з артефактами.

"Потім, одного разу на роботі, я допомагав експерту зі старожитностей Гансону Джеймсу Бренклі розвантажити фургон і помітив якийсь глиняний посуд, схожий на мій горщик для зубної щітки. Стиль малювання виглядав так само, і на ньому були схожі грубо намальовані фігури тварин", - додає чоловік.

Він відніс його Бренклі для оцінки, і той визначив, що це горщик з долини Інду. У бронзову добу долина Інду була однією з трьох ранніх колисок цивілізації, поряд з Єгиптом і Месопотамією, і була поширена по всій території Індії та Пакистану та на деяких теренах Афганістані.

Оскільки цивілізація була настільки широко поширена, а багато руїн добре збереглися протягом тисячоліть, історики та археологи ретельно вивчили її. Ось як Бренчлі зміг підтвердити походження глечика.

Щодо того, як цей глечик опинився на розпродажі, історія замовчує. Мартін же продав горщик на аукціоні Hansons 26 листопада. Він приніс 80 фунтів стерлінгів ($101,77) - не надто багато, але непогано для чогось, що коштувало лише кілька фунтів, зазначає видання.