Хворе російське суспільство доведеться лікувати, як свого часу нацистську Німеччину та фашистську Італію, - Портников

Після падіння тоталітарного режиму Володимира Путіна хворе на шовінізм населення Росії слід буде обов'язково "лікувати"

Про це відомий український телеведучий, журналіст, публіцист і громадський діяч Віталій Портников заявив в ефірі Еспресо.TV.

"Не Путін екстраполює свою думку російському суспільству, а шовіністичне російське суспільство екстраполює свої думки Путіну. Путіни народжуються, тому що російське суспільство таке, а не навпаки.

І нам треба розуміти, що російське суспільство потребує - як нацистське суспільство 1930-их рр. в Німеччині, як фашистське суспільство в Італії - серйозного лікування. Увесь цивілізований світ колись, коли російський режим впаде, має допомогти росіянам вилікуватися від гангрени шовінізму і неповаги до інших", - наголосив Портников.

На його думку, якщо до 2014 року, тобто до вторгнення російських військ до України, в РФ панував авторитарний режим, то відтоді він набуває все більших ознак тоталітаризму.

Що ж стосується можливості "оздоровлення" російського суспільства зсередини, то, як зазначив Портников, у росіян не було свого Єжи Гедройця, автора формули "Без вільної України немає вільної Польщі", на честь якого днями у Києві перейменували вулицю Тверську.

"Прикро, що росіянам цього ніхто ніколи не довів, що демократична Росія може нормально розвиватися тільки в умовах співробітництва зі своїми сусідами, а не тиску на своїх сусідів... Тому що кожного разу, коли потрібно Росію перетворити з авторитарної на тоталітарну, відразу відбувається війна з Україною. Це факт. Тому що Росія до 2014 року, ця путінська Росія, була державою авторитарною. Зараз ми можемо константувати, що це країна, в якій посилюється саме тоталітаризм. В якій вже боротьба йде не тільки з опозицією, не тільки з тими, хто думає інакше, а боротьба з тими, хто думає так як Путін. Просто щоб залякати. Це такий тоталітаризм сталінського рівня", - пояснив Портников.