Росія рік готувалась до захоплення українських кораблів, - єврокомісар

Європейський комісар з безпеки ЄС Джуліан Кінг зазначив, що Росія рік вела кампанію дезінформації стосовно ситуації в Азовському морі

Про це єврокомісар повідомив видання The Guardian.

Кремль рік тому почав дезінформаційну компанію задля зм'якшення суспільної думки стосовно захоплення українських кораблів і моряків.

Джуліан Кінг сказав, що Росія підготувала ґрунт для прийняття рішення про захоплення українських суден й екіпажу за допомогою розповсюдження фальшивих новин.

Російські ЗМІ активно поширювали новини про те, що Україна заразила море холерою і що її секретні служби намагалися доставити ядерну бомбу в окупований Крим.

Кінг заявив, що підрозділ Єврокомісії, що відповідає за освітлення дезінформації, виявив складну мережу розповсюдження брехні, яка витікала з російських джерел.

"Кампанія по дезінформації почалася більше року тому, коли російські ЗМІ почали висувати заяви про те, що київська влада займається днопоглиблювальними роботами на морському дні в Азовському морі, готуючись до заселення флоту НАТО", - сказав Кінг аудиторії в Брюсселі.

Кінг сказав, що платформам соціальних мереж необхідно виявляти і закривати фальшиві акаунти, які розповсюджують дезінформацію. Але він особливо націлився на Google по тому, як пошукова система розставляє пріоритети для новин.