Закон один для всіх: арештоване Межигір'я має працювати на державу

До Нового року колишня президентська резиденція “Межгір’я” може отримати нового управителя

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) півтора роки чекало від прокуратури документів, які дають право входу у резиденцію та проведення конкурсу на призначення управителя майном арештованого “Межгір’я”

Наразі у будинках президента-втікача перебувають люди, які вже кілька років хазяйнують на території резиденції, не сплачуючи податків до держбюджету.

 “В нас вже є повідомлення від осіб, які там знаходяться, що вони будуть чинити певні перешкоди. Ми туди вже приїздили і пропонували їм брати участь у конкурсі. Але вони налаштовані доволі вороже. Вони його юридично не визнають і кажуть, що вони ведуть там прозору діяльність”, розповідає керівник юридичного управління "АРМА" Андрій Потьомкін

 Податки від господарської діяльності, а це екскурсії, оренда будинків та навіть проведення вечірок та весіль, з 2014 року так і не потрапляють до бюджету. Адже ця діяльність — неконтрольована. Тож її Андрій Потьомкін, керівник юридичного управління АРМА, називає незаконною.

 “І на сьогоднішній день прибутки від управління майном “Межгір’я”, і цього вимагає суспільство і влада, мають бути прозорими, і кошти повинні сплачуватися до бюджету — а цього немає. Очікувані надходження до держбюджету мають становити понад 20 мільйонів гривень кожного місяця”

 У 2014 році вартість усього майна у “Межгір’ї” оцінювали у понад 10 мільярдів гривень. А ось скільки воно вартує сьогодні — невідомо. І чи збереглися у резиденції численні предмети мистецтва, перелік яких склав 4 роки тому умістився у 22 томах?

 “Була така ситуація, що окремо продавали рухоме майно, нерухоме майно. Тільки після того, як буде обраний управитель і АРМА фактично зможе безпосередньо зайти з управителем на територію “Межгір’я” буде можливість оцінити, що безпосередньо є на цій території”, - підтверджує Катерина Риженко, юридичний радник Transparency International.

 Уже 12 грудня завершиться конкурс із обрання управителя. Одразу після цього АРМА разом з управителем має намір провести прозору інвентаризацію всього майна “Межигір'я”. Громадські організації будуть контролювати цей процес та інформувати суспільство про наявність та стан артефактів президента-втікача.