У Словаччині знайшли скарб віком понад 3000 років

Археологи виявили в селі на півночі Словаччини скарб із бронзових предметів, яким кілька тисяч років

Скарб був залишками шкіряної сумки з різноманітними предметами всередині, пише Новое время.

Бронзові прикраси були знайдені в селі Гозелец, в Пряшівському краї Словаччини. Відстань від цього села до Ужгорода становить менше 200 кілометрів.

У скарбі були монети, голки, цвяхи і коштовності. Серед іншого, були виявлені невеликі фрагменти бронзових спіралей, воронкоподібних штифтів і трьох бронзових дисків. Археологи відзначили, що прикраси виконані досить витончено і, здається, зроблені з білого металу. Можливо, це бронза з високим вмістом олова в сплаві.

Найбільш рідкісними артефактами в скарбі є залишки шкіри, прикріплені до спіралей і дисків. Це, ймовірно, все, що залишилося від сумки, в якій були заховані прикраси. Спіралі, судячи з усього, використовувалися для закривання верхньої частини сумки. Органічні залишки були перевірені радіовуглецевим аналізом. Виявилося, що вік сумки - приблизно 3000 років.

Це вдруге, коли в Словаччині була знайдена оброблена шкура часів бронзового віку. Знахідки були виставлені на тимчасову експозицію в історичній ратуші музею Спіша. Експерти музею вивчать їх до того, як буде організована постійна виставка.