Нацбанк знову залишив облікову ставку на рівні 18% річних

Поточні та прогнозні монетарні умови наразі є достатньо жорсткими, щоб забезпечити зниження інфляції до цілі 5% у 2020 році

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

НБУ вирішив зберегти облікову ставку на рівні 18% річних.

Нагадаємо, таке рішення Нацбанк ухвалив вдруге поспіль - після аналогічного рішення в жовтні.

У матеріалах НБУ йдеться, що в листопаді споживча інфляція склала 10% в річному вимірі і була близька до останнім прогнозом регулятора, а її прискорення в порівнянні з попередніми місяцями було очікуваним.

“Поточні та прогнозні монетарні умови наразі є достатньо жорсткими, щоб забезпечити зниження інфляції до цілі 5% у 2020 році”, - зазначено у повідомленні.

Ключовим припущенням свого прогнозу Нацбанк назвав значний прогрес в продовженні співпраці України з Міжнародним валютним фондом в рамках нової програми Stand-By Arrangement, а також отримання пов'язаного фінансування від інших офіційних кредиторів.

Також позитивні перспективи для української економіки в НБУ бачать завдяки:

●      рекордно високому врожаю кукурудзи і соняшника, що зумовлюватиме здешевлення цих культур та похідних від них товарів (соняшникова олія, корми тощо);

●      падінню світових цін на енергоносії, яке поступово транслюватиметься в зміну цін на внутрішньому ринку;

●      досягненню домовленості між США та Китаєм щодо замороження підвищення тарифів, що знижує ризик розгортання глобальних торговельних війн;

●      очікування менш агресивного підвищення процентної ставки ФРС США в наступному році;

●      сприятливу ситуацію на валютному ринку.

Втім відстрочити досягнення мети щодо інфляції можуть подальший тиск на ціни з боку значної споживчого попиту, погіршення очікувань на тлі розгортання нового політичного циклу, геополітичні ризики і очікуване охолодження світової економіки.

“Ризики для зниження інфляції до цілі в 5% все ще залишаються високими. Відповідно, у випадку їх реалізації Національний банк може вдатися до підвищення облікової ставки до рівня, необхідного для повернення інфляції до цілі упродовж прийнятного часового горизонту”, - пояснюють в НБУ.