Через торгову війну з США понад 4 мільйони китайців можуть опинитися без роботи

У разі продовження торгового конфлікту між США та Китаєм під загрозою звільнення опиняться 4,4 млн жителів КНР

Про це йдеться в прогнозі  міжнародного фінансового конгломерату Citigroup, передає Caixin.

У разі продовження американо-китайської торгової війни, в 2019 році зростання експорту Китаю скоротиться наполовину - до 5,1%, а темпи зростання ВВП скоротяться приблизно на 1 процентний пункт.

Тож згідно з прогнозом аналітиків, у разі продовження торгового конфлікту під загрозою опиняться 4,4 млн робочих місць в Китаї.

"Китай вже втрачає конкурентні переваги в трудомістких секторах виробництва. Якщо США зберігатимуть підвищені мита на товари з КНР довше очікуваного, багато виробників серйозно задумаються про виведення виробництва з Китаю", - пояснюють експерти.

Читайте також: Що означає тарифне протистояння США і Китаю

У Citigroup переконують, що торгова війна вже спровокувала складну ситуацію на ринку праці КНР.

Якщо за підсумками 2017 року рівень безробіття в Китаї впав до 3,9%, то за підсумками червня 2018 року становив 4,5%, а за підсумками трьох кварталів - підвищився до 4,9%.

Нагадаємо, з 6 липня діють 25%-ві мита на товари з Китаю вартістю $50 млрд на рік (і відповідні заходи Пекіна на них). З вересня США запровадили мита на китайські товари вартістю $200 млрд за ставкою 10% з наміром підвищити її до 25% від початку наступного року.

Під час саміту G20 1 грудня у Буенос-Айресі лідери США та КНР домовилися, що США “заморозить” на 90 днів упровадження 25%-х мит на китайські товари вартістю $200 млрд замість нинішніх 10%.

Протягом 90 днів сторони мають укласти відповідну торговельну угоду. Якщо цього не відбудеться, то 25-відсоткові мита почнуть діяти.