Для домогосподарств без лічильників запропонували нові норми споживання газу

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України розробило нові норми споживання газу для домогосподарств без лічильників у зв'язку з нещодавнім скасуванням постанови уряду

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

У зв'язку зі скасуванням у судовому порядку постанови Кабінету міністрів про норми споживання газу для побутових споживачів без лічильників (№203 від 23 березня 2016 року) Міністерство енергетики та вугільної промисловості України оприлюднило для громадського обговорення новий документ.

Згідно з проектом постанови уряду, пропонується встановити норму споживання газу на одну особу для домогосподарств із газовою плитою і централізованим гарячим водопостачанням (ЦГВ) на рівні 5,8 куб. м на період з квітня по вересень і на рівні 8,8 куб. м на період з жовтня по березень.

Норма споживання для домогосподарств із газовою плитою і за відсутності ЦГВ і газового водонагрівача в разі затвердження проекту постанови становитиме 8,3 куб. м на квітень-вересень і 13,7 куб. м на жовтень-березень.

Читайте також. Захмарні платіжки. У "Нафтогазі" сказали, що робити, якщо така опинилася у вашій скринці

У свою чергу споживання газу на одну особу для домогосподарств із газовою плитою і водонагрівачем пропонується закріпити на рівні 20 куб. м на період з квітня по вересень, 25 куб. м - на жовтень березень.

На випадок відсутності централізованого гарячого водопостачання норму споживання на одну людину для першої категорії домогосподарств пропонується закріпити на рівні 8,3 куб. м (квітень-вересень) і 13,7 куб. м (жовтень-березень).

Наразі індивідуальними лічильниками споживання газу не оснащені 24,9% домогосподарств, йдеться у документі.

Їх відсутність і "необґрунтований рівень норм" (встановлених постановою №203) споживання не є мотивувальним фактором для реальної економії ресурсів, що, у свою чергу, призводить до збитків усіх суб'єктів господарювання, зокрема НАК "Нафтогаз України", в розмірі 2,681 млрд грн на рік (383 млн. куб. м природного газу).

Як зазначила прес-служба Міненерговугілля, проект уже подано на розгляд Кабміну.

Норми споживання газу, куб. м

 

Встановлені постановою №203 (у ред. від 19.08.17)

Діють на сьогодні

Пропоновані Міненерго, квітень-вересень/жовтень-березень

Плита газова і ЦГВ

3,3

9,8

5,8/8,8

Плита газова без ЦГВ і водонагрівача

5,4

18,3

8,3/13,7

Плита газова та водонагрівач

10,5

23,6

20/25