Сьогодні настав цей великий історичний день, - Парубій про створення помісної Української церкви

Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав створення єдиної помісної Української православної церкви

Про це Парубій заявив у промові на Софійській площі, повідомляє Укрінформ.

"Ми твердо проголошуємо, що Українська держава буде і Українська церква буде! Російська імперія, у неї є різні назви — царська Росія, Радянський Союз, Російська Федерація, але там той самий імперський дух, який хоче знищити Українську державу і хоче знищити українську душу. Від самого світанку відновлення української державності ми мріяли про відновлення нашої церкви, про створення помісної автокефальної церкви. І сьогодні настав цей великий історичний день", - сказав Парубій.

Голова Верховної Ради нагадав про те, як сто років тому в січні Собор не зміг закінчитися, бо окупаційні російські війська увійшли в Київ.

"Сто років тому ми не змогли здобути своєї церкви, сто років тому ми не змогли втримати своєї держави. Чому? Бо не було тоді єдності достатньої з-поміж української політичної еліти, не було достатньо розуміння того, хто є ворог і яка небезпека йде від нього. Сто років минуло - і ми змогли переосмислити, змогли сказати, що ми більше не будемо програвати. І не маємо права програвати перед тим, хто був до нас і хто буде після нас", - заявив Парубій.

Довідка

До Собору долучилися 40 архієреїв з УПЦ КП, біля 10 - від УАПЦ. Від УПЦ МП були присутні окремі представники єпископату, кліру та мирян. Спершу йшлося про 10 архієреїв Московського патріархату, але ЗМІ повідомили про реєстрацію лише двох із них. Окрім того, напередодні з'явилися погрози на їхню адресу, а нардеп Вадим Новинський зі своєї охороною вивіз із Києва митрополита Агапіта, котрий прибув для участі у Соборі. 

Вселенський патріарх Варфоломій наполіг на тому, щоб нинішні предстоятелі УПЦ (КП) - Філарет та УАПЦ - Макарій не висували своїх кандидатур на очільника нової об’єднаної церкви. Кандидатом від Київського патріархату став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.