Від вас залежить майбутнє України, - Порошенко звернувся до учасників Об'єднавчого собору

Президент України Петро Порошенко звернувся до учасників Об'єднавчого собору у Києві

Про це йдеться на офіційній сторінці президента України у twitter.

"Звертаюся безпосередньо до учасників Собору, до ієрархів церков. Тепер від вас і лише від вас залежить майбутнє України, наша свобода, наша державна і духовна незалежність від Росії. Вам належить ухвалити Статут і обрати Предстоятеля, а Томос вже чекає на нього на Фанарі", - сказав Порошенко.

Також президент України побажав Об'єднавчому собору успішної роботи.

"Ми пам’ятаємо слова святого апостола Петра: Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать! Тож заради Господа і України прийміть найрозумніші зважені рішення.  Вірю, що ви – правильні люди, у правильний час, у правильному місці. Бажаю Об’єднавчому собору успішної роботи", - сказав Порошенко.

Читайте також: У пошуках втраченої єдності. Навіщо потрібна українська помісна церква

Довідка

До Собору мають намір долучитися 40 архієреїв з УПЦ КП, 14 - від УАПЦ, 10 - від УПЦ МП. До речі, двоє митрополитів Московського патріархату, які відомі своєю підтримкою Томосу, 1 грудня отримали державні ордени князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Собор буде помісним - тобто таким, де право голосу мають не лише ієрархи церкви. Кожен запрошений до участі представник церкви отримав право запросити одного мирянина, який також зможе голосувати.

Вселенський патріарх Варфоломій наполіг на тому, щоб нинішні предстоятелі УПЦ (КП) - Філарет та УАПЦ - Макарій не висували своїх кандидатур на очільника нової об’єднаної церкви. Кандидатом від Київського патріархату став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.