6 січня Україна отримає Томос, - Епіфаній

Об'єднана Українська православна церква отримає Томос 6 грудня 2019 року

Про це заявив її предстоятель, митрополит Епіфаній (Думенко) під час брифінгу після своєї першої літургії в новому статусі, яка відбулася сьогодні, 16 грудня 2018 року, в столичному Михайлівському Золотоверхому соборі, передає Еспресо.TV.

"Вчора я мав розмову з його всесвятістю патріархом Варфоломієм, якому я подякував за його рішучість, за ті дії, які до цього часу він зробив задля того щоб вчорашня подія відбулася ...Усі чекають, коли ж ми отримаємо цей документ, який засвідчить, що ми є незалежною автокефальною православною церквою. І його всесвятість сказав про те, що це справді буде і саме 6 січня", - зазначив Епіфаній.

Читайте також10 фактів про першого предстоятеля Української помісної церкви Епіфанія

За його словами, саме цього дня на Фанарі (частина Стамбула, де розташовано Вселенську патріархію) йому, як предстоятелю, "буде вручено цей урочистий документ, який носить назву Томос".

"А у цьому проміжку часу - від нашого об'єднання до Томосу - ми й надалі будемо молитися щоб в подальшому Господь і надалі допомагав і сприяв нам, бо на Соборі було не так вже й багато представників Московського патріархату. Тобто участь в цьому Об'єднавчому соборі взяли повністю всі архієреї Київського патріархату, також всі архієреї Української автокефальної православної церкви, а також декілька архієреїв Московського патріархату. І попереду у нас ще дуже багато роботи для того щоб продовжувати єднання православних українців вже в єдиній помісній православній церкві", - наголосив очільник Православної церкви України.