Ні гендерним стереотипам: у Британії вводять нові заборони для реклами

У рекламі заборонять зображати людей, які не можуть впоратися з певною роботою чи проблемою через стать

Про це пише The Guardian.

Британський комітет з стандартам реклами (ASA) заборонив використовувати в рекламних роликах сюжети, де жінка не може припаркувати машину або чоловік відмовляється виконувати роботу по дому. ASA використовує систему саморегуляції, але всі основні рекламодавці підписали свій код практики.

Таким чином британські компанії більше не зможуть створювати рекламні ролики, які зображують чоловіків і жінок, що займаються гендерно-стереотипною діяльністю.

Як частину консультацій перед забороною в комітеті розглядали ролик, де мати намагається організувати Різдво, а батько сидить навколо телевізора. Подібні зображення можуть бути заборонені за новими правилами, хоча багато представників громадськості вважають, що таке зображення є  водночас сексистським та реалістичним.

Інші приклади реклами, які будуть заборонені, включають ті, де зневажають чоловіків за виконання стереотипно "жіночих" ролей або завдань; оголошення, що підкреслюють контраст між стереотипною особистостю хлопчика та дівчинки; рекламні оголошення, спрямовані на материнство, де припускається що дім та діти є пріоритетом для жіночого емоційного благополуччя.

У Великій Британії побоюються, що стереотипізація впливає на несправедливу оплату праці і завдає психологічної шкоди. Новими правилами також заборонена реклама, яка обіцяє, що трансформація тіла гарантує успіх в романтичних стосунках. 

"Зміна стандартів не покладе край гендерній нерівності, але ми знаємо, що реклама може посилити шкідливі гендерні стереотипи, які обмежують вибір людей і їх потенціал", - пояснила співробітниця комітету Елла Сміллі, яка розробляла нові стандарти.

Сміллі вважає, що немає нічого поганого в зображенні гендерно-стереотипної роботи, наприклад прибирання. Але якщо реклама показує, що жінка одна наводить порядок в домі, а чоловік в цей момент відпочиває, тоді це проблема.

У комітеті підкреслили, що не заборонена реклама за участю привабливих, успішних або здорових людей, наприклад в рекламі парфюмерії, якщо вона не зміцнює шкідливі стереотипи.