АМКУ відклав рішення щодо становища ДТЕК на ринку електроенергії

Чергове засідання по справі призначене на 17 січня 2019 року

Вже четвертий рік Антимонопольний комітет веде розслідування — чи є монополія компанії ДТЕК на ринку генерації електроенергії? Рішення мали оголосити 18 грудня. А натомість Комітет вкотре переніс засідання. У заявників по справі знову з'явились зауваження.

“Очевидно, що Антимонопольний комітет хоче максимально перестрахуватися. Хоче опитати усіх учасників - прямих і непрямих. Деякі просять, щоб їх залучили як третю особу до процесу. Це все одно, щоб і я подав відповідне клопотання. Тобто воно необґрунтоване на мій погляд. І Антимонопольний комітет просто намагається перестрахуватися”, - вважає експерт аналітичної консалтингової групи Андрій Бузаров.

Розслідуванні ініціювала Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. На сьогодні ринкова частка енергохолдингу ДТЕК у виробництві електроенергії складає 26 відсотків. Тоді як компанія “Енергоатом” виробляє більше 50-ти. На сьогоднішньому засіданні Комітету державний уповноважений заявила: “Є регулятор. Тому зловживати та впливати на ціну у ДТЕК немає можливості”. Про це говорять і експерти ринку.

“І ДТЕК, і Енергоатом, Укгідроенерго - всі вони залежні від адміністративного впливу Укренерго, енергоринку. Які дають їм команди для виконання рішень. Виробники електроенергії не можуть певним чином самі їх змінювати. Тому говорити про те, що є певний фактор монопольного впливу з боку будь-якого учасника ринку, в даному випадку мова йде про ДТЕК, не можна”, - каже член наглядової ради інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Чергова спроба оголосити остаточне рішення буде вже у наступному році. Засідання Антимонопольного Комітету по цій справі призначили на 17 січня.