Площа прибережних зон зменшується: за останні 30 років зникло 16%

Екологи проаналізували 700 тис. космічних знімків зі супутників Landsat за період 1984-2016 років, намагаючись проаналізувати тенденції в розвитку прибережних зон осушення

Про це повідомляє Nature.

Такі прибрежні зони, що осушуються під час відпливу, називаються літоралями. Вони природним чином захищають поверхню суші від морських штормів. 

Виявилося, що за останні 30 років площа таких зон по всьому світу знизилася на 16%. В основному це пов'язано з діяльністю людини - люди активно використовують прибережні території, створюючи в тому числі насипи, що повністю змінюють екосистему.

В середньому площа літоралів знижується на 0,5% на рік - це впливає також на руйнування екосистем прибережних водоростей - на 1,26% щорічно і мангарових лісів - 1% в рік.

На літоралі доводиться до 127 тис. кв. км узбережжя, найбільша частина з них припадає на Азію - 44%. Також великі зони осушення знаходяться в Бразилії, Північній Америці та Австралії.

Надалі вчені планують використовувати результати свого дослідження для консультації влади різних країн в питаннях використання прибережної смуги.