Лише 15% киян живуть у нових та відносно нових будинках

Обсяги введення в експлуатацію нового житла в Києві суттєво знизилися в цьому році

Про це повідомляють у Офісі ефективного регулювання.

Згідно з даними Держстату, в Києві лише 15,5% домогосподарств проживають у нових і відносно нових будинках, побудованих після 1990 року. Понад 50% домогосподарств живе в будівлях, зведених в 60-70-ті роки минулого століття.

Обсяги введення в експлуатацію нового житла в Києві суттєво знизилися в цьому році.

У середньому житло на первинному ринку в столиці поки залишається вкрай недоступним для населення.

“Динаміка 2016-2017 років має позитивну тенденцію, особливо в нижньому ціновому сегменті. В 2018 році суттєвого поліпшення ситуації з доступністю новобудов не трапилося. Навіть новобудови нижнього цінового сегменту поки що далекі від зони масової доступності”, - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Будувати більше, будувати гірше. Чи справді квартири в Україні досягли дна цін

Загалом житлова нерухомість в Києві є найменш доступною серед усіх регіонів України, а в 2018 році позитивна тенденція на покращення індексу доступності загальмувалася.

За дев’ять місяців 2018 року обсяг прийнятого в експлуатацію житла в Києві зменшився на 45%, а в Київській області - на 33%, згідно з даними Нацбанку.

“За перші три квартали минулого року кількість збудованих квартир в столиці зросло майже вдвічі, оскільки минулого року діяла знижена ставка пайової участі”, - додають в BRDO.