Україна може отримати новий мовний закон у лютому, - Кириленко

На початку 2019 року Україна може отримати нове законодавство про державну мову, адже зараз тільки Конституція регулює вживання української мови

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко в ефірі ObozTV.

"У жовтні цього року у першому читанні парламент схвалив цей законопроект, а наприкінці січня - початку лютого парламент розглядатиме цей закон у другому читанні. Відповідно, якщо парламент його ухвалить, в лютому Україна отримає нове повноцінне мовне законодавство", - зазначив Кириленко.

За його словами, зараз у країні немає жодного закону, крім Конституції, який би регулював застосування української мови.

Закон буде регулювати використання української мови в усіх сферах суспільного життя: у ЗМІ, судочинстві, діяльності установ і органів влади, рекламі. Також він передбачатиме створення комісії із питань української мови, посади уповноваженого з питань мови, а також відкриття безкоштовних курсів для її вивчення.

Як зазначив віце-прем'єр, якщо громадянин хоче стати держслужбовцем або отримати українське громадянство, він повинен буде зафіксувати рівень володіння українською мовою і отримати відповідний державний сертифікат.

Нагадаємо, що Рада схвалила законопроект про функціонування української мови як державної за основу