Під час своєї прес-конфренції Путін наводив економічні показники Росії, завищені ним у 10 разів, - ЗМІ

У відповідях російського диктатора Володимира Путіна під час великої звітної прес-конференції за 2018 рік, яка мала місце 20 грудня, можна нарахувати щонайменше 23 фактичні помилки або прямі спотворення дійсності

Помилки, а то й відверте перекручування фактів, були настільки серйозними, що вже після проведення зустрічі з журналістами прес-служба Путіна у стенограмі на сайті Кремля виправила деякі з найбільш фантастичних його висловлювань. Подеколи незмінний керівник Росії дозволяв собі наводити показники розвитку економіки своєї країни, завищені ним рівно у 10 разів, зазначає видання "Відкриті медіа".

Наприклад, Путін на прес-конференції заявив, що, за даними Європарламенту втрати європейської економіки від санкцій проти Росії склали приблизно 500 мільярдів євро. Однак, на сайті Кремля в цій цитаті президента цифру урізали до 50 млрд євро. Разом з тим, на чому базується подібна оцінка теж лишається незрозумілим. 

В іншому випадку Путін на прес-конференції заявив: "У нас більше газу, ніж у світі в цілому, тільки на Ямалі запаси становлять 67 трильйонів кубічних метрів". А в стенограмі на сайті Кремля написали 6,7 трлн кубометрів.

Читайте такожКонференція Путіна: з хворою головою та кісткою у горлі

Ще в одному випадку Путін заявив: "У нас обсяги авіаційних перевезень за кордон зросли на 46%". При цьому зростання числа авіаперевезень за кордон через Москву зарубіжними компаніями в січні-жовтні 2018 року становив 4,2%, повідомляється у матеріалі.

Серед помилок і спотворень особливо вирізняються висловлювання Путіна про Керченську протоку і "режим Азовського моря".

Путін заявив: "У нас є договір від 2003-го, по-моєму, року... Він говорить про те, що прибережна зона в п'ять кілометрів, не як зазвичай в світі по Міжнародному морському праву в 12 морських миль, а саме п'ять кілометрів від берега, - це територіальні води держави, в даному випадку Росії або України, а все інше - спільне море".

Водночас, у тексті договору від 24 грудня 2003 року між РФ і Україною про спільне використання Азовського моря і Керченської протоки не міститься жодних статей про територіальні води завширшки у 5 км, в статті 1 лише зазначено: "Азовське море розмежовується лінією державного кордону відповідно до угоди між Сторонами". Однак, угода про розмежування моря лінією держкордону так і не було підписано.

Читайте такожВіталій Портников: Путін - це ходяча бомба

Також суперечать чинному у Росії законодавству слова Путіна про приватні військові компанії (ПВК).

"Тепер з приводу "Вагнера" і того, що люди роблять, - сказав диктатор - Все має залишатися в рамках закону, все. Ми можемо заборонити взагалі приватну охоронну діяльність, але варто тільки це зробити, думаю, що і до вас прийдуть з великою кількістю петицій, вимогою захистити цей ринок праці. У нас там працює чи не мільйон людей".

Однак діяльність ПВК не відноситься до приватної охоронної діяльності, яка регулюється законом "Про приватну детективну і охоронну діяльність в Російській Федерації" і не передбачає участі в бойових діях, підкреслює видання, вважаючи, що діяльність ПВК за всіма ознаками можна кваліфікувати за статтею 359 ("найманство") КК РФ.

Звідки Путін узяв показник в "мільйон" росіян, начебто задіяних в діяльності ПВК, це також лишається не зрозумілим. Цифра ця асболютно не відповідає дійсності.