Не їсти майонез і не стояти біля плити. Супрун порадила, як провести новорічні свята

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить зробити святкове застілля простим і корисним

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

Вона заявила, що якщо поставити на стіл весь новорічний асортимент страв (олів'є, шубу, картопляне пюре, печиво качку, крабовий салат, торт, холодець, голубці, відбивні, кутю, пампушки і так далі), то це може бути небезпечно.

Головною проблемою, за словами в.о. міністра, є калорійний і малопоживний майонез, який ускладнює травлення.

"У фабричному майонезі часто багато доданої солі, цукру і жиру. Тому його, як і інші готові соуси, слід максимально обмежити в споживанні, а краще — зовсім відмовитися. Зате готувати їх вдома самостійно. Але домашній майонез в класичному розумінні — теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров'я. Нерідко сальмонели забруднюють курячі яйця, тому без термічної обробки вживати їх не варто", — написала чиновник.

За словами Супрун, майонез можна замінити сметаною або турецьким йогуртом з гірчицею в зернах. Також його можна приготувати з горіхів кеш'ю, авокадо або на аквафабі (вода, в якій варився турецький горох для хумуса).

Вона застерегла господинь від тривалого стояння на кухні для приготування новорічних страв.

"Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м'язів, викликає біль в суглобах і набряк вен. Висока температура і недолік кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки і витрати грошей — ніщо з цього здоров'я вам не додасть", — йдеться у повідомленні.

Також чиновник рекомендує готувати страви простіше і здоровіше. У салаті олів'є, за її словами, і так знаходиться багато компонентів, і він вже може бути повноцінною їжею, так як тут є жири і повільні вуглеводи. Тому можна більше не готувати калорійних страв. Також для більш здорового новорічного столу, як пише в.о. міністра, можна змінити співвідношення компонентів у салаті, додавши туди більше корисних.

"Або шуба. Ще один "салат", в якому багато майонезу і людської праці. Зробіть простіше —окремо оселедець або скумбрія. Окремо — вінегрет, і додайте до цього печені овочі: картопля, селера, пастернак, морква, гарбуз і масло", — зазначила Супрун.

За її словами, м'ясо краще запікати, а не смажити. А соус до нього можна зробити з перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту. Холодець також вважається корисним, але краще до нього додати овочевий салат.

"А от ковбаси, шинка не домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто", — додала в.о. міністра.

Також Супрун порекомендувала приготувати до свята суп, курячий або рибний бульйон або борщ, який буде сприяти травленню.