Росія на пропозицію України щодо звільнення заручників знову грюкнула дверима

Українська сторона знову поставила перед представником РФ питання негайного звільнення полонених моряків і захоплених росіянами суден

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко в Facebook.

"Українська сторона поставила перед представником РФ питання негайного звільнення полонених моряків і захоплених росіянами суден. Відповідь була традиційно хамською - в цей момент росіяни встали і вийшли із зали, де поводилася скайп - конференція. Українська сторона вже поінформувала партнерів по нормандському формату про неприпустиму поведінку російських представників, які буквально тікають від обговорення будь- яких питань, пов’язаних з провокацією на Азові", - написала вона після відеоконференції безпекової групи ТКГ.

Геращенко наголосила, що українська сторона гостро поставила вимогу провести 29 грудня відеоконференцію гуманітарної підгрупи з одним питанням звільнення заручників і політв’язнів.

"Українська сторона заявила, що готова обговорювати кожне прізвище в кожному списку, аби зблизити позиції і вийти на компромісний варіант. Ми готові до кроків в форматі 1-1, 2-2, будь яких форм і форматів , аби тільки розморозити питання звільнення. Ми наполягаємо, що всі сторони, якщо є на то політична воля, можуть здійснити велике звільнення до Різдва, до 7 січня 2019 року. Ми готові зробити це 5 січня і запропонували формули. Росіяни заблокували і цю пропозицію, категорично відмовившись від скайп-конференції з питань звільнення заручників. Їм плювати на своїх російських громадян в українських тюрмах. На жаль, вони не віддають наших . І це потребує нових санкцій, на мою думку- персональних, причетних до терору проти політв‘язнів, і загалом проти РФ", - зауважила вона.