Порошенко підписав закон про прилеглу зону України

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про прилеглу зону України", який покликаний зупинити контрабанду до закритих портів тимчасово окупованих територій

Про це повідомляє офіційний сайт президента України.

Метою закону є гармонізація морського законодавства України з законодавством інших причорноморських держав та інших держав-учасниць Конвенції ООН з морського права 1982 року. Також закон спрямований на попередження здійснення контрабандних операцій та нелегальних заходів суден до закритих портів тимчасово окупованих територій України.

Відповідно до закону, прилегла зона України – це зона відкритого моря, яка прилягає до територіального моря України і зовнішня межа якого перебуває на відстані не більше 24 морських миль, відлічених від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України.

Згідно закону, якщо судно порушило законодавство України і робить спробу зникнути, уповноважений орган має право переслідувати таке судно з метою його затримання та притягнення до відповідальності згідно з Конвенцією ООН з морського права 1982 року.