Одеського моряка Андрія Новічкова обміняють на шпигуна з Ірану, - ЗМІ

Одесит Андрій Новічков, який з травня 2018 року перебуває в іранській в'язниці, незабаром може повернутися додому

Президент України Петро Порошенко підписав документи про помилування іранця Алі Джадуеля, на якого збираються обміняти українця, пише Думская.net.

"Те, чого ми так довго чекали, нарешті сталося. Як стало відомо з компетентних джерел, від моменту підписання до прибуття Андрія в Україну пройде близько двох тижнів. З нетерпінням чекаємо Андрія в Україні", - йдеться в повідомленні на сторінці групи "Допомога Андрію Новічкову" у соцмережах.

Читайте такожЩо відомо про захоплених Росією українських моряків

34-річного одесита Андрія Новічкова в Ірані звинуватили в ненавмисному вбивстві.

17 січня 2017 року на судні Arezoo (прапор Ірану, порт приписки Qeshm) рядовий матрос, іранець, вистрибнув за борт. Свідком цієї надзвичайної пригоди став одесит Новічков, який відразу підняв тривогу й організував рятувальні роботи. Тіло матроса знайдено не було. Після прибуття до Ірану українського громадянина зняли з судна й відвезли до суду, де пред'явили звинувачення у вбивстві. При тому, що ніхто з членів екіпажу не дав зрозумілих свідчень про те, що одесит скинув іранського матроса за борт.

У травні депутати Одеської обласної ради підтримали звернення до президента Порошенка з проханням втрутитися в ситуацію з одеським моряком. На деякий час Новічкова випустили з в'язниці під особисті зобов'язання співробітників українського МЗС, проте невдовзі його знову взяли під арешт.

Українська сторона припускає, що Новічкова затримали тому, що Тегеран розраховував обміняти одесита на свого розвідника Алі Джадуея, якого в Харкові засудили на 11 років за шпигунство на користь Ісламської Республіки Іран (ІРІ).