Симоненко може взяти участь у виборах як самовисуванець, - Кошель

Голова забороненої в Україні Комуністичної партії Петро Симоненко може пройти успішну реєстрацію у Центральній виборчій комісії й отримати допуск до участі у виборах президента навесні 2019 року

Про це заявив керівник Комітету виборців України Олексій Кошель в ефірі Еспресо.TV.

"Симоненко може приймати участь у президентських виборах. Але, єдине уточнення, не як висуванець Комуністичної партії, а як самовисуванець. Тому що відповідно до закону про вибори, кандидат від Компартії, як партії, яка підпадає під дію закону про декомунізацію, він не може приймати участі у виборах", - зазначив він.

Водночас, агітація на користь Симоненка супроводжуватиметься традиційним набором "червоної" риторики й, навіть, символіки.

"Я не виключаю, що ми побачимо увесь комунстично-ленінський набір. Тобто самовисуванець Симоненко, рекламна компанія з боку Комуністичної партії з червоною символікою і т.д... Вона (Компартія - ред.) заборонена, але юридичні суперечки між Мін'юстом і Комуністичною партією тривають до сьогодні. Ця партія є офіційно зареєстрованою, має свідоцтво про реєстрацію, проводить свою діяльність, Симоненко кожного року відвідує низку країн світу, де виступає з антиукраїнською риторикою. Партія здає звіти до НАЗК (Національного агенства з питань запобігання корупції - ред.). Тобто Компартія є однією з 153 партій, які на сьогодні зареєстровані", - заявив Кошель.

Читайте також25 претендентів на посаду президента України

Разом з тим, на серйозний успіх, за словами голови КВУ, лідеру комуністів очікувати не слід, оскільки його особистий рейтинг як політика наразі становить "близько піввідсотка". Однак, президентська кампанія потрібна йому, аби пояснити виключно з політичної точки зору ті кримінальні справи, які він може отримати в майбутньому.

"Я думаю, що пояснення дуже просте: на виборах (президента - ред.) ми побачимо низку кандидатів, які будуть балотуватися виключно з метою надати політичного забарвлення або кримінальним справам, які вже відкрито проти них, або майбутнім кримінальним справам. Онищенко, Насіров, Савченко, Добкін. І в цю категорію також входить Петро Симоненко", - наголосив Кошель.

Водночас, за словами експерта, рішення про те щоб йти на висунути свою кандидатуру очільник КПУ приймав не сам.

"Навряд чи він самостійно приймав рішення про участь у виборах. І питання не лише у коштах, питання у тому, що йому зараз краще проводити пенсійний формат політичного існування й зайвий раз не дратувати правоохоронні органи. Балотування Симоненка вписується у великий російський формат - для того щоб показати виборцям, що мовляв "нічого не змінилося", "реформи не відбулися", "навіть декомунізація не дала результату, якщо Симоненко може приймати участь у виборах", - пояснив Кошель.