25 претендентів на посаду президента України

Юрій Корогодський
31 грудня, 2018 понедiлок
09:22

ЦВК оголосила 31 грудня початком президентської виборчої кампанії. Перший тур виборів відбудеться за три місяці - 31 березня 2019 року

Еспресо.TV розповідає про претендентів на президентське крісло - тих, хто вже встиг заявити про намір поборотися за найвищу посаду в Україні.

Список подано в алфавітному порядку.

Роман Безсмертний

null

29 травня 2018 року колишній представник України у Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний оголосив про свій намір балотуватися в президенти. Про це Безсмертний заявив на спеціально скликаній зустрічі з журналістами в Києві.

У 2004 році він був керівником штабу кандидата в президенти Віктора Ющенка. У листопаді-грудні 2004 року — комендант наметового містечка на Майдані.

З 4 лютого по 29 листопада 2005 року — віце-прем'єр. 4 квітня 2007 року призначений заступником глави Секретаріату президента. Перебував на цій посаді до травня 2009 р. Був Надзвичайним і Повноважним послом у Білорусі.

У 2015 році — представник України у політичній підгрупі контактної групи з врегулювання конфлікту на сході України (Мінський процес). У квітні 2016 року вийшов зі складу перемовників Мінського процесу.

У грудні 2018 року заявив про намір створити нову політичну партію.

Андрій Білецький

null

Попри розмови про висунення єдиного кандидата від націоналістичних сил, деякі праві партії вирішили йти на вибори окремо.

Зокрема, 20 листопада у "Національному корпусі" заявили, що рішення ВО "Свобода" про підтримку Кошулинського єдиним кандидатом від націоналістів було "прийнято кулуарно, без широкого обговорення та всупереч маніфесту націоналістичних сил". Партія висунула кандидатом від націоналістів свого очільника Андрія Білецького.

Білецький є засновником та екс-командиром полку "Азов", підполковником Національної гвардії України. Народний депутат України 8-го скликання.

Ольга Богомолець

null

6 грудня депутат Верховної Ради від БПП Ольга Богомолець заявила, що буде балотуватися у президенти України.

Богомолець є головою комітету Ради з питань охорони здоров'я, послідовним критиком в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Зазначимо, що Богомолець балотувалася у президенти у 2014 році (1,9% голосів).

Інна Богословська

null

21 липня у своєму відеозверненні у Facebook екс-"регіоналка" Інна Богословська заявила про намір балотуватися в президенти України.

Богословська була народним депутатом від "Партії регіонів" у Верховній Раді 6-го й 7-го скликань.

Вона брала участь у виборах президента 2010 року: тоді вона вийшла з "Партії регіонів" і балотувалася від партії "Віче". Богословська набрала лише 0.4% голосів.

Юрій Бойко

null

9 листопада близький до Фірташа співголова "Опозиційного блоку" і однойменної парламентської фракції нардеп Юрій Бойко та позафракційний депутат, лідер партії "За життя" Вадим Рабіновіч, якого пов'язують з Віктором Медведчуком, підписали угоду про створення "Опозиційної платформи - За життя". Кандидатом в президенти від неї буде Бойко.

20 листопада фракція "Опоблок" виключила зі свого складу Юрія Бойка та Сергія Льовочкіна. Як пояснюють експерти, група Рената Ахметова не підтримала Бойка як єдиного кандидата від екс-регіоналів з кількох причин.

Кандидатуру Бойка не сприймає низка ключових фігур в "Опоблоці". Зокрема, це - Борис Колесніков і Вадим Новинський. Також мають значення давні розбіжності Ахметова з групою Льовочкіна-Фірташа.

Святослав Вакарчук

null

29 жовтня музикант Святослав Вакарчук на лекції у Харкові заявив, що його цікавить не посада президента, а зміни в країні.

"Я ще раз хочу сказати, не цікавить мене ця посада (президента України – ред.), мене цікавлять зміни в країні. Президент - це не роль у серіалі, а серйозна справа. І давайте припинимо дискусії, підете ви в президенти чи не підете. Це не дискусія сьогоднішнього рівня, вона мене ображає", - наголосив співак.

Однак, прізвище Вакарчука все одно включають у опитування передвиборчих симпатій. Вакарчук відомий суперечливими заявами про свої політичні плани. Тож не виключено, що він ще змінить думку щодо своєї участі у виборах.

Олександр Вілкул

null

15 грудня на з'їзді представники політичної сили "Опозиційний блок" обрали Олександра Вілкула кандидатом в президенти.

Зокрема, співголова партії Борис Колесніков закликав обрати Вілкула кандидатом в президенти. Також на зібранні було обрано нового голову політради Опоблоку. Ним став саме Колесніков.

Висунення Вілкула остаточно зафіксувало конфлікт так званої групи Ахметова з частиною інших екс-регіоналів, які підтримали кандидатуру Бойка.

Анатолій Гриценко

null

Лідер партії "Громадянська позиція", колишній міністр оборони Анатолій Гриценко постійно заявляє про свою участь у президентських виборах.

Гриценко має непогані передвиборчі позиції, якщо дивитися на підсумки соціологічних опитувань. Однак, у його політичній біографії практично немає прикладів успішних виборчих кампаній.

Юрій Дерев’янко

null

4 липня на своїй сторінці в Instagram один із тодішніх лідерів партії "Рух нових сил" Юрій Дерев’янко заявив, що вирішив балотуватися в президенти України.

"Я йду в президенти. Йду, щоб створити нову систему – неоекономіки та цифрової держави", – заявив Дерев’янко.

24 грудня Дерев'янко вирішив піти з команди екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі та його "Руху нових сил".

Дмитро Добродомов

null

27 жовтня позафракційний народний депутат, лідер партії "Народний контроль" Дмитро Добродомов заявив про готовність брати участь в якості кандидата на президентських виборах.

Добродомов є секретарем комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

Володимир Зеленський

null

40-річний актор, шоумен і художній керівник Студії "Квартал 95" Володимир Зеленський зараз розмірковує про свою участь у президентській кампанії 2019 року.

25 грудня у телевізійному інтерв’ю Дмитру Гордону він сказав щодо своїх президентських планів: "Я про це думаю. Дуже думаю. Схиляюся ... Рано про це говорити. Ну, я думаю, що може бути - так".

Читайте також: 10 фактів із життя Володимира Зеленського

Ілля Кива

null

3 листопада делегати з'їзду Соціалістичної партії підтримали висування Іллі Киви для участі у президентських виборах.

Також у ході з'їзду було ухвалено рішення про зміну символіки партії, яка тепер зображує "сильний і вольовий кулак". Кива відомий своїми епатажними витівками та скандальними промовами.

Руслан Кошулинський

null

14 жовтня, у День захисника України лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що не висуватиме свою кандидатуру на виборах президента.

"Єдиним рішенням ми вирішили підтримати кандидата від націоналістичних сил Руслана Кошулинського", - сказав Тягнибок.

Заступник голови ВО "Свобода" Кошулинський у минулому скликанні Верховної Ради був віце-спікером. З листопада 2015 року він є депутатом Львівської обласної ради.

Олег Ляшко

null

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що в січні 2019 року на партійному з’їзді відбудеться висування кандидатів у президенти. Для лідера Радикальної партії це може бути друга президентська кампанія. Вперше Олег Ляшко балотувався на виборах в 2014 році і набрав 9% голосів.

Євген Мураєв

null

15 грудня народний депутат Євген Мураєв заявив у Facebook про свій намір балотуватися на пост президента України.

Нардеп Мураєв свого часу був у складі фракції "Опоблоку", однак зараз за підтримки російського олігарха Олега Дерипаски зробив ставку на самостійну політичну кар'єру

Валентин Наливайченко

null

25 липня колишній голова Служби безпеки України, лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко заявив, що балотуватиметься у президенти України у 2019 році.

Формально з'їзд партії "Справедливість" 3 січня визначиться з кандидатом від політсили на виборах. Очікується, що делегати від 210 громадських організацій підтримають кандидатуру Наливайченка на посаду президента.

Роман Насіров

null

Відсторонений від посади голови Державної фіскальної служби Роман Насіров 29 липня заявив, що планує брати участь у виборах президента України.

"Кожен день думаю про це все більше і більше. Вже навіть почав готуватися до цього. Мене до цього стимулюють друзі, консультанти. Я буду робити все, щоб стати президентом", - заявив Насіров.

На його думку, спільну мову з президентом РФ Володимиром Путіним він би знайшов, "як президент федерації дзюдо з Путіним, який любить дзюдо".

Читайте також: 10 фактів із життя Романа Насірова

Олександр Онищенко

null

14 вересня 2017 року нардеп-утікач Олександр Онищенко заявив, що братиме участь у виборах президента України в 2019 році. Таку заяву Онищенко зробив в інтерв'ю The Washington Times.

В Україні Онищенко звинувачується у державній зраді, організації злочинного угрупування і корупції. Втік від українських правоохоронних органів в Європу, мешкав у Бельгії, Іспанії, спробував отримати політичний притулок у Британії. Останнього часу мешкає в Німеччині, де придбав нерухомість.

Петро Порошенко

null

Очільник держави Петро Порошенко ще офіційно не заявляв, що буде висуватися на другий термін на посаду президента. Однак, ще з літа цього року Порошенко веде активну передвиборчу кампанію, яка характеризується великою кількістю публічних виступів як у Києві, так і в регіонах.

16 грудня на прес-конференції для українських та закордонних журналістів Порошенко заявив, що в разі появи гідного кандидата на посаду очільника держави допомагатиме йому. Порошенко також сказав, що наразі не готовий підтвердити свою участь у президентських перегонах.

Читайте також: Прес-конференція Порошенка: 10 головних меседжів

Надія Савченко

null

14 вересня народний депутат Надія Савченко заявила, що збирається балотуватися на посаду президента України.

"Я вам сказала, напевно, в той же день, коли вийшла (з ув’язнення у Росії – ред.), або на першій своїй прес-конференції. Так, я буду балотуватися в президенти України. Я не та людина, яка зраджує своє слово. Я буду", - сказала Савченко.

З 22 березня 2018 року Савченко перебуває під слідством. Її підозрюють у підготовці терористичних актів та спробі державного перевороту.

Андрій Садовий

null

Мер Львова, лідер партії "Самопоміч" Андрій Садовий 3 жовтня оголосив, що подаватиме свою кандидатуру на участь у виборах президента України.

26 березня 2006 року Садовий був вперше обраний на посаду міського голови Львова. У 2010 р. Садовий вдруге обраний міським головою Львова (висувався від Республіканської християнської партії).

У грудні 2012 року він створив політичну партію «Самопоміч», ставши її головою. 27 лютого 2014 року повідомлялося, що Садовий відмовився від пропонованої йому посади віце-прем'єр-міністра. Він пояснив це тим, що хоче залишатися міським головою Львова.

На позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року партія «Самопоміч» вперше пройшла до Верховної Ради.

24 листопада 2015 року Садовий втретє склав присягу міського голови Львова.

Сергій Тарута

null

Партія "Основа" висунула кандидатом на виборах президента позафракційного нардепа, екс-голову Донецької ОДА Сергія Таруту. Рішення було ухвалено на з'їзді "Основи", який відбувся 22 вересня.

Програма Тарути включає як головну тезу про необхідність так званого національного компромісу, який «потрібен для розвитку економіки».

Мішель Терещенко

null

1 жовтня мер Глухова (Сумська область) Мішель Терещенко заявив про намір балотуватися в президенти на виборах 2019 року.

"Я вимушений балотуватися на посаду президента України", - заявив він.

За словами Терещенка, його мета "демонтувати існуючу олігархічну систему" в Україні. Раніше Терещенко скаржився, що на посаді мера Глухова йому важко щось зробити для реформування міста через спротив «сірого кардинала» Сумщини Андрія Деркача.

Юлія Тимошенко

null

20 червня під час відеоконференції у Facebook лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що візьме участь у виборах президента України у 2019 році.

За її словами, перше, що вона зробить, якщо переможе, - проведе референдум з прийняття нової Конституції.

Тимошенко є одним з фаворитів на цих виборах. За даними різних опитувань, вона має непогані шанси вийти в другий тур та перемогти.

Тимошенко брала участь у президентських виборах у 2010 та 2014 роках. За результатами другого туру виборів, який відбувся 7 лютого 2010 року, Віктор Янукович став президентом. Його підтримали 48,95 % виборців, за Тимошенко проголосували 45,47 %. У 2014 році Тимошенко посіла друге місце з результатом 12,81%.

Олександр Шевченко

null

Партія "Укроп" оголосила позафракційного народного депутата Олександра Шевченка своїм кандидатом на президентських виборах.

Позафракційний мажоритарник, засновник та екс-директор туристичного комплексу "Буковель" Олександр Шевченко разом з шоуменом Зеленським є одним з кандидатів бізнесмена Ігоря Коломойського. Про своє бажання взяти участь у виборах Шевченко заявляв ще у липні 2018 року.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793 дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило "масштабну кібератаку" на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
Більше новин