Валютна лібералізація відкриває нові можливості для зовнішніх і внутрішніх інвесторів, - Данилишин

Послаблення обмежень на валютному ринку України відкриває нові можливості для бізнесу як у зовнішньоекономічній діяльності, так і для внутрішньоекономічних операцій

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Закон, прийнятий Верховною Радою про валюту і валютні операції "дозволено все, що не заборонено", фактично відкриває нові можливості як для інвестування в нашу країну, тобто, є хороший профіт для зовнішніх інвесторів, так і лібералізовує фактично всі операції з валютою, які складаються на внутрішньому ринку нашої держави", - сказав Данилишин.

Серед іншого, скасовано індивідуальні валютні рецензії.

"Якщо уважно проаналізувати закон України про валюту і валютні операції, який починає діяти фактично з 7 лютого цього року, ви бачите, скільки скасовується фактично обмежень, які існували на валютному ринку до цього часу. Наприклад, тільки основні: буде скасовано індивідувальні валютні рецензії, натомість з'являється система електронних лімітів", - зазначив голова Ради НБУ.

Крім того, скасовується валютний контроль для зовнішньоекономічних операцій на менше ніж 150 тис. грн.

"Буде скасовано валютний контроль для зовнішньоекономічних операцій на суми до 150 тис. грн. Місце валютного регулювання за всіма операціями посяде валютний нагляд для операцій на суму понад 150 тис. грн. Тобто, граничний термін розрахунків за операціями зовнішньоекономічної діяльності буде розширено за 365 днів - досить широкий діапазон", - додав Данилишин.

Читайте також: Кінець валютного концтабору. Що дасть закон про валюту

Голова ради НБУ закликав усіх учасників ринку - як зовнішніх так і внутрішніх інвесторів - якнайшвидше ознайомитися з усіма постановами НБУ щодо валютних послаблень.

"У нас ще є термін до 7 лютого цього року, тому я закликаю учасників ринку, особливо тих, які здійснюють зовнішньоекономічні операції, уважно ознайомитися з документами, які розроблені НБУ, тому що вони відкривають нову сторінку як у системі зовнішньоекономічних розрахунків, так і валютної діяльності як у системі НБУ, так і міжбанківських розрахунків. Усі, хто планує і прагне брати участь у взаємовідносинах із Україною як зовнішній інвестор, так і внутрішні, повинні знати чинне законодавство України і ті тенденції, які відкриваються на валютному ринку нашої держави, тому що це є досить важливо і досить багато новацій, які вносять новий етап у розвитку відносин всередині України", - підсумував Данилишин.