З лютого українці зможуть обмінювати валюту на пошті

Українці зможуть купити і продати іноземну валюту у поштових відділеннях вже з 7 лютого

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Національного банку України.

Відповідні зміни затверджені постановою центробанку №9 від 2 січня 2019 року "Про затвердження змін до окремих нормативно-правових актів НБУ", яка набуває чинності 7 лютого 2019 року одночасно з набуттям чинності законом "Про валюту і валютні операції".

Згідно з документом, оператори поштового зв'язку зможуть отримати в НБУ ліцензії на проведення банківських операцій за наявності понад 50 структурних підрозділів, які розташовані на 50% території України; отримання не менше ніж 50% доходів від діяльності у сфері надання поштових послуг; відповідності вимогам до фінансового стану, структури власності, репутації та профпридатності керівного складу.

Крім того, НБУ пом'якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі небанківським фінансовим установам.

Зокрема, удвічі зменшено мінімальний розмір власного капіталу НФУ до 5 млн грн із 10 млн грн за умови, що фінансова установа здійснюватиме таку діяльність із використанням не більше ніж 50 структурних підрозділів.

Кожне наступне збільшення кількості структурних підрозділів на 50 одиниць потребуватиме збільшення мінімального власного капіталу на 5 млн грн замість 10 млн грн.

Читайте також: Кінець валютного концтабору. Що дасть закон про валюту

НБУ також скасував вимогу щодо наявності у НФУ не менше ніж п'яти структурних підрозділів, приміщення яких відповідають вимогам Нацбанку, що регулюють порядок проведення валютно-обмінних операцій та з питань організації захисту приміщень НФУ.

Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв'язку, які вже мають генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, матимуть шість місяців перехідного періоду, щоб привести свою діяльність у відповідність до нових вимог. Відлік перехідного періоду стартує з дати набуття чинності законом "Про валюту і валютні операції", тобто з 7 лютого 2019 року, і триватиме до 7 серпня 2019 року.