Метеорит-вбивця динозаврів викликав цунамі заввишки 1,5 км. Як воно виглядало

Вчені з університету Мічигану змоделювали цунамі, що виникло в результаті падіння на Землю метеорита діаметром 14 км близько 66 млн років тому і утворило кратер "Чиксулуб"

Дослідники вважають, що це космічне тіло стало причиною вимирання динозаврів, пише LiveScience.

Крейдове вимирання - одне з п'яти великих масових вимирань, яке відбулося приблизно 66 млн років тому. Його причиною стало падіння метеорита, яке призвело до появи кратера "Чиксулуб" на півострові Юкатан.

Ця подія призвела до формування цунамі заввишки близько 1,5 км, а викид палаючих частинок грунту і останків метеорита призвели до масштабних лісових пожеж. Дим від них на кілька тисяч років залишив Землю без сонячного світла - це призвело до вимирання динозаврів, а також наутилусів, ссавців, коралів і наземних рослин.

"Астероїд Chicxulub привів до величезного глобального цунамі, подібного якому не було в сучасній історії", - розповідає керівник дослідження Моллі Рейндж з Департаменту наук про Землю та довкілля Мічиганського університету. "Наскільки нам відомо, ми першими в світі змоделювали цунамі від удару до кінця поширення хвилі", - додає вчена.

"Ми виявили, що це цунамі поширювалося по всьому океану, в кожному океанічному басейні", - розповідає Рейндж. Після падіння метеорита в Мексиканській затоці виникли хвилі, які рухалися зі швидкістю 143 км / год і за 24 години накрили весь Атлантичний океан. При цьому висота хвилі сягала 1,5 км.

У південній частині Тихого океану і Північній Атлантиці хвилі досягли колосальної максимальної висоти 46 футів (14 м). У північній частині Тихого океану вони досягли 13 футів (4 м). Тим часом, в Мексиканській затоці в деяких місцях були хвилі висотою до 65 футів (20 метрів), а в інших - 328 футів (100 метрів).

Щоб уявити це в перспективі, найбільша сучасна хвиля, коли-небудь зареєстрована в Південній півкулі, була "жалюгідною" 78 футів (23,8 м) у висоту, і вдарила біля Нової Зеландії в травні 2018 року.