Останній зі свого виду: у віці 14 років помер відомий равлик Джордж

Останній відомий гавайський тропічний равлик виду Achatinella apexfulva по кличці Джордж помер у віці близько 14 років в лабораторії департаменту природних ресурсів штату Гаваї

Про це повідомляє National Geographic.

На початку 2000-х років Джордж народився у виховному центрі Гавайського університету в Маноа, а незабаром після цього його родичі померли. Саме тоді він отримав своє ім'я - на честь самотньго Джорджа , самця черепахи на острові Пінта, який також був останнім в своєму роді.

Протягом більш ніж десяти років дослідники марно шукали іншого члена виду, з яким Джордж міг би зпаруватися, але безрезультатно. (Незважаючи на те, що ці равлики є гермафродитами, двоє дорослих повинні спарюватися, щоб народилося потомство, але дослідники називають Джорджа у чоловічому роді).

"Мені сумно, але насправді, я більше зла, тому що це був такий особливий вид, і мало хто знав про це", каже Ребекка Рунделл , еволюційний біолог з Університету штату Нью-Йорк.

Протягом всього свого життя Джордж був публічним обличчям  боротьби за гавайських земляних равликів. Його смерть підкреслює як їх величезну різноманітність, так і їх відчайдушне становище.

"Я знаю, що це лише равлик, але він являє собою набагато більше", - говорить Девід Сішо, біолог з Гавайського департаменту землі та природних ресурсів і координатор Програми профілактики зникнення равликів .

Наземні равлики Achatinella apexfulva, ендеміки гавайського острова Оаху, повністю вимерли в дикій природі, зокрема, через інвазивний вид, хижого равлика Euglandina rosea, якого в середині 1950-х років завезли на Гаваї з центральної Америки для боротьби зі сільськогосподарськими шкідниками.

У 1997 році останні десять равликів цього виду, перших описаних західною наукою видів гавайських равликів, забрали в університетську лабораторію для розведення в неволі, але до 2011 року всі равлики, крім Джорджа, померли.