Предки сучасних китів були канібалами, і поводились як косатки, - вчені

Предка сучасних китів базилозавра знайшли в так званій Долині китів в 150 кілометрах від Каїра

Про це повідомляє PLOS ONE.

Фахівці берлінського Музею природознавства, які вивчали скелет, знайдений у 2010 році недалеко від Каїра зробили висновок, що древній кит Basilosaurus isis був морським хижаком вищого порядку епохи пізнього еоцену .

Дослідники прийшли до висновку, що B. isis - далекий предок сучасних косаток. Як і ці китоподібні, він свого часу перебував на вершині харчового ланцюга в водному середовищі.

Ця істота мала витягнуте гнучке тіло і більше нагадувала ящірку. Довжина зразка, знайденого палеонтологами, склала близько 15 метрів. Велика кількість гострих зубів явно вказувало, що хижак міг полювати на досить велику здобич.

Коли базилозавра витягнули з землі, його ребра і хребці були перемішані з кістками інших морських істот.
Вони розташовувалися всередині порожнини тіла гігантського хижака, і вчені зробили висновок - базилозавр незадовго до смерті проковтнув їх цілком (і, швидше за все, живими).

Дослідження показали, що серед останків знаходяться і фрагменти скелета іншого стародавнього кита - дорудон (Dorudon atrox).

Відкриття спантеличило палеонтологів. Вважалося, що базилозавр харчувалися переважно рибою і не були схильні до канібалізму. Але насправді, як з'ясувалося, їх поведінка нагадувала "манери" сучасних косаток.

Відомо, що ці ссавці часто полюють на інших китів і збираються в зграї, щоб здолати більшого за розміром противника - наприклад, кашалота.

Відзначимо, що Долина китів (Ваді-аль-Хітан) входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Близько 40 млн років тому там знаходилося море, тому ці території буквально всипані останками древніх водних мешканців. У деяких випадках вченим навіть вдавалося вивчити вміст шлунків древніх істот.