ЄС вимагає від Росії негайно звільнити Гриба, Бекірова та інших українських заручників

Європейський Союз вимагає від Росії звільнити незаконно затриманих українців, а також екіпаж судів і надати всім необхідну медичну допомогу

Заяву поширив у четвер 10 січня речник Служби зовнішніх дій Європейського Союзу.

Європейський Союз очікує, що Павло Гриб буде негайно звільнений і отримає доступ до спеціального медичного лікування, яке йому необхідно. Українські лікарі мають отримати дозвіл оглянути Павла, допоки він перебуватиме під вартою. 

Зазначимо, що нещодавно авдокат Павла Гриба заявляла, що він практично осліп. Вона додала, що за рік стан здоров'я Гриба помітно зіпсувався.

Кримськотатарський активіст Едем Бекіров був затриманий 12 грудня 2018 року після в'їзду на Кримський півострів, незаконно анексований Росією. Пан Бекіров також потребує щоденної медичної допомоги з урахуванням стану здоров'я. ЄС очікує, що він буде звільнений без затримок і отримає доступ до термінової та відповідної медичної допомоги.

У нього цукровий діабет, нещодавно він переніс інфаркт, а в січні 2018 року переніс операцію на серці. Крім того, Бекіров ходить за допомогою протезу на правій нозі нижче коліна. Адвокат активіста заявив, що Бекірову не надають медичну допомогу.

Європейський Союз наголошує, що всі незаконно затримані громадяни України на Кримському півострові і в Росії, а також екіпаж судів, захоплених Росією 25 листопада, повинні бути негайно звільнені. Міжнародним спостерігачам за правами людини має бути наданий повний, вільний і безперешкодний доступ до Кримського півострова.