Скільки вагонів купить Укрзалізниця завдяки підвищенню цін на квитки. Пояснення Кравцова

За словами очільника Укрзалізниці Євгена Кравцова, вартість квитків не змінювалася з 2014 року й на сьогодні вона занизька

Про це голова АТ "Укрзалізниця" розповів в інтерв’ю виданню “Цензор.нет”.

“Є великі питання, пов’язане з джерелом фінансування і недофінансуванням як таким. Вартість квитків не змінювалася з 2014 року. На сьогодні вона занизька, відверто кажучи. Особливо, якщо казати про ціну квитків у плацкартному вагоні або у регіональних поїздах – порівняйте з автобусом. Я вже не кажу про паралелі з вартістю квитків на залізничні перевезення в європейських та інших пострадянських країнах”, - пояснює очільник Укрзалзниці.

Читайте також: 10 фактів із життя Євгена Кравцова

“Минулорічна індексація дала нам близько півмільярда гривень (1 жовтня УЗ провело другий етап індексації цін, підвищивши ціну на пасажирські залізничні перевезення на 12%, до цього квитки здорожчали на 12% у травні, - Еспресо).

Один новий пасажирський вагон коштує приблизно 26-29 млн гривень. Тобто на цю суму можна придбати в кращому випадку не більше 20 вагонів”, - заявив Кравцов.

За його словами, “це зовсім смішні цифри, з огляду на сучасну потребу в рухомому складі у 1200-500 вагонів”:

“Ця індексація навіть не покрила інфляційних втрат, тож ми далі несемо збитки. Збиток від пасажирських перевезень за 2018 рік приблизно сягатиме понад 11 млрд грн.”, - додав керівник УЗ.

Також за словами Кравцова зараз склалася критична ситуація з парком пасажирських вагонів:

“Ми маємо більшу частину тих (вагонів, - Еспресо), у яких впродовж наступних 5 років буде виходити строк експлуатації, тому ситуація досить критична. Особливо критична ситуація із парком плацкартних вагонів. Наш загальний парк - близько 3 тисяч пасажирських вагонів. Всю цю кількість необхідно буде оновити впродовж наступних 5-10 років.

За результатами 2018 в УЗ мала оновити 127 пасажирських вагонів.

“Це багато, тому що востаннє "Укрзалізниця" оновлювала таку кількість наприкінці 90-х – початку 2000-х”, - додав Кравцов.