У приміському транспорті 30-50% пасажирів їздять “зайцями”, - Кравцов

Очільник Укрзалізниці пояснив, який стан справ зараз та що чекає на приміські електрички найближчим часом

Про це голова АТ "Укрзалізниця" розповів в інтерв’ю виданню “Цензор.нет”.

“У нас є ідеї стосовно того, як можна залучити фінансовий ресурс, наприклад, для оновлення приміського рухомого складу. Але в даному питанні нам необхідна тісна співпраця з місцевими громадами, які є основними вигодоотримувачами від якісного приміського транспорту”.

Але з боку місцевих органів влади пропозиції УЗ отримали підтримку лише в Дніпрі та Запоріжжі, скаржиться керівник Укрзалізниці.

“Ми самі півроку тому знайшли кошти, провели перемовини з Європейським інвестиційним банком, фактично сформували попередній проект і пішли до обговорення до місцевих органів влади – обласних рад, губернаторів і так далі. Але на сьогодні ми маємо попередньо погодження тільки від Дніпра і Запоріжжя. Решта, м’яко кажучи, не відреагували на пропозиції”.

Читайте також: 10 фактів із життя Євгена Кравцова

За словами Кравцова, навіть після децентралізації, коли бюджети розвитку навіть невеликих міст сягають сотень мільйонів гривень, а великих міст - мільярдів чи десятків мільярдів, в УЗ бачать “нульову увагу” до залізничного приміського транспорту:

“Ми готові до будь-якої форми співпраці: надавати послуги з перевезень (так звані соціальні послуги), давати рухомий склад, брати його в операційне управління, створювати приміські компанії спільно з місцевими громадами. Але на місцях немає жодної зацікавленості у цьому, немає навіть елементарного розуміння тих переваг, які отримують місцеві громади від такої співпраці”.

Сьогодні приміські пасажирські перевезення збиткові десь на 6 млрд грн.

“Це при доходах загальних від пасажирського господарство близько мільярда гривень”, - каже очільник УЗ.

Також Кравцов переконаний, що чимало проблем з приміським транспортом викликане небажанням пасажирів платити за нього:

“Ми оцінюємо, що кількість людей, котрі не платять за проїзд в приміському транспорті, становить від 30 до 50%”.

За його словами, в УЗ зараз працюють над програмами зі збільшення кількості пасажирів, які платять за проїзд. Передбачені системний контроль, відеофіксація на контролері, інвестиції в станційні комплекси, де вводимо режим обмеження доступу без квитків тощо.

Втім навіть, “якби всі громадяни завтра стали законослухняні і повністю сплачували б за проїзд, то з поточними тарифами це не перекрило б і половини збитків від пасажирських приміських перевезень”.

“Річ у старому рухомому складі і низьких тарифах, які не дають змогу виділити кошти на його оновлення, бо всі гроші йдуть на обслуговування”, - каже очільник УЗ.