Японія отримала Олімпіаду-2020 за хабарі, - Le Monde

Японію звинуватили у підкупі членів Міжнародного олімпійського комітету під час виборів столиці Олімпіади-2020

Французькі слідчі звинуватили у виплаті хабарів голову Національного олімпійського комітету Японії Цунекадзу Такеду, повідомляє Le Monde.

Звинувачення були пред'явлені 10 грудня французьким слідством у справі про корупцію в ході виборів столиці Олімпійських ігор 2020 року. Слідство вважає, що перемога Токіо на виборах у 2013 році стала результатом таємних банківських операцій, які дозволили японській стороні виграти голоси африканських представників.

За версією слідства, Такеда санкціонував виплату хабарів. Газета вказує, що співробітники Національної фінансової прокуратури зацікавилися двома банківськими переказами, зробленими ним 30 липня і 28 жовтня 2013 року на адресу сінгапурської компанії Black Tidings, на загальну суму 1,8 млн євро.

Слідство встановило, що ця компанія здійснювала грошові перекази Папі Массату Діаку, який раніше був оголошений в міжнародний розшук за підозрою в корупції, пов'язаною з Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій. Він також підозрюється в тому, що переконав африканські країни проголосувати за заявки Ріо-де-Жанейро на проведення Олімпійських ігор 2016 року та Пхенчхану на зимову Олімпіаду-2018.

Діак напередодні голосування в Буенос-Айресі провів зустріч з десятком представників африканських країн - членів МОК. За версією видання, він оголосив їм про переваги Токіо. "Був круглий стіл, оскільки ніхто не відреагував, я думаю, всі були за Токіо", - наводить газета слова одного з французьких слідчих.