Вчені випадково знайшли у музеї новий вид акул. Він вимер майже 100 років тому

Американські та австралійські вчені випадково виявили в музейних колекціях новий вид акул Carcharhinus obsolerus, яка не зустрічалася в дикій природі з 1930 року

Дослідження опубліковане в журналі PLOS ONE.

На початку 20 сторіччя біологи виявили в Таїланді і на острові Борнео трьох молодих акул, які в результаті потрапили в зоологічний музей Австралії і США.Тоді вчені не могли однозначно відповісти, який саме вид акул вони виявили.

Зовні представники виду були дуже схожі на сіру акулу, але група біологів з Австралійської національної колекції риб CSIRO на чолі з Вільямом Уайтом заявила, що знайдені 100 років тому акули не можуть бути просто підвидом сірих акул як через географічну приналежність, так і через свій маленький розмір. 

Вчені зіставили останки з кістками інших сірих акул - виявилося, що морфологічні відмінності дозволяють виділити їх в інший вид, якому дали назву Carcharhinus obsolerus.

Швидше за все, новий вид акули вже давно вимер через те, що в цьому районі Південно-Східної Азії йде вкрай активний вилов всіх видів риби.

Наприклад, в 2008 році на ринку в Кувейті біологи випадково виявили Carcharhinus leiodon, яка вважалася вимерлою з 1902 року, а в 2004 році в Борнео знайшли Carcharhinus borneensis, яку ніхто не бачив з 1858 року. Можливо, новий вид Carcharhinus obsolerus також буде виявлений на рибних ринках Азії.