Коболєв повідомив позицію "Нафтогазу" щодо переговорів із "Газпромом"

18 січня голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розповів про переговори із "Газпромом"

Про це повідомляє Еспресо.TV

"Головним завданням України на цих перемовинах є збереження транзиту, це перше. Друге - це забезпечення такого нюансу, який мало хто розуміє, але він є дуже показовим, особливо з огляду на опис контрактів 2009 року", - сказав він.

Коболєв сказав, що як сторона перемовин, "Нафтогаз" не буде відкривати свою позицію щодо перемовин повністю. 

"Ми хочемо контракт, який буде підписано не тільки за європейським правом, а я хочу нагади, що головним моментом з факторів успіху трибуналу став той факт, що саме команда "Нафтогазу", не урядова команда, а саме "Нафтогаз" наполягли у 2009 році, що контракт повинен бути за Стокгольським або за Шведським правом і місто розгляду спорів - це Стокгольм, а не Москва, як пропонував з самого початку "Газпром", коли обговорювалось на урядовому рівні. Ми хочемо щоб контракт відповідав також усім нормам європейського права", - відповів Коболєв.

На його думку, якщо умови будуть виконані, то Україна уникне тієї ситуації, яка була до 2018 року коли "Газпром" не качав заявлені обсяги.

"Якщо ці дві умови будуть виконані, ми, по-перше, будемо мати обсяги, а по-другому, ми будемо мати гарантії, що ці обсяги будуть нам або надаватися, або Україна буде отримувати гроші гарантовано, якщо російська сторона не буде виконувати ці зобов'язання", - сказав він. 

Читайте також: Стокгольмська перемога “Нафтогазу”. Чи витримає Україна газовий шантаж