Лукашенко вже не проти повернути посла США до Білорусі

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей 10 січня 2018 року у телефонній розмові з Вашингтоном поінформував Державний департамент про зняття обмежень щодо кількості американських дипломатів у Мінську

Першим про це повідомив американський часопис Foreign Policy, котрий назвав це "дипломатичним проривом".

Видання пише, очільник білоруського МЗС спілкувався з помічником держсекретаря США з європейських та євразійських справ Уессом Мітчеллу в четвер, 10 січня. Нагадаємо, що того дня вранці Олександр Лукашенко провів нараду з питань економіки і відносин з Росією й заявив, що, якщо російське керівництво продовжить слідувати своїм курсом на грубе приєдання Білорусі, воно втратить єдиного союзника на західному напрямку.

"Це великий крок. Це початок відлиги", - прокоментував цю інформацію для Foreign Policy неназваний американський посадовець.

За інформацією порталу TUT.by, 14 січня Макей офіційно підтвердив факт своєї розмови з Мітчелом та її зміст, наведений в американській пресі.

"Якщо колись в минулому були прийняті рішення, що впливають на якість, рівень нашої співпраці, і якщо ми бачимо, що дозріли умови для перегляду цих рішень, то треба приймати ці рішення", - наголосив він.

При цьому Макей зазначив, що в Мінську розуміють, "яку роль відіграють Сполучені Штати Америки в світі".

Як нагадує мінська опозиційна газета Наша ніва, Мітчелл приїздив до Мінська в жовтні 2018 року. У тому ж місяці він заявив: "Сьогодні національний суверенітет і територіальна цілісність прикордонних держав, таких як Україна, Грузія і навіть Білорусь, є надійним бастіоном, що захищає від російського неоімперіалізму".

Довідка

Дипломатичні контакти Республіки Білорусь зі Сполученими Штатами були зведені до мінімуму в 2008 році, після того як США запровадили санкції проти Білорусі й лукашенківського режиму за порушення прав людини. Олександр Лукашенко тоді звинуватив американське посольство в Мінську у підривній діяльності.

Мінськ відкликав посла з Вашингтона, обмежив число американських дипломатів в Мінську до п'яти. До цього їх було 32, і це стандартна чисельність для американських представництв в країні такого розміру, як Білорусь.

Останні 10 років посольства двох країн очолюють тимчасові повірені.