Вибух біля Керчі: кораблі возили газ з окупованого Криму, - активісти

Судна в районі Керченської протоки, на яких сталася пожежа, попри прапори Танзанії належать компанії з Туреччини та незаконно возили газ із окупованого Росією Криму

Про це повідомляє у Facebook громадська організація "Майдан Закордонних Справ".

"Обидва промишляли незаконним перевезенням газу (Lpg) з окупованої Керчі, останнім часом також з Темрюка. Возили його до Сирії та Лівану", - повідомляють активісти.

За даними "Майдану Закордонних Справ", судна - турецькі танкерах-газовози, що перебувають у санкційних списках США та України.

"Вибух трапився на 2 турецьких танкерах-газовозах (Lpg Tanker) - CANDY (IMO: 9005479) (ex VENICE, GREEN ENERGY) та MAESTRO (IMO: 8810700) (ex GREEN LIGHT). Зараз вони під флагом Танзанії, а власник десь на островах. Насправді реальний власник там був глибоко захований,але американці його розкопали - турецька MILENYUM DENIZCILIK GEMI, і на них ніде клейма ставити. З весни 2015 вони в сирійському санкційному списку США та в нашому "чорному списку" - кримському", - повідомляє ГО.

Активісти зазначають, що вибух стався ймовірно через небезпечну перекачку газу.

"Що там трапилося? Раз кажуть, що вони стояли борт о борт - могли робити перекачку газу ship to ship. Навіщо? - Не знаю. Це однаково, як сидіти на балоні з пропаном і його підпалювати. Це вкрай небезпечні судна самі по собі", - повідомив керівник ГО Андрій Клименко.