Україна розірвала з СНД ще низку угод

23 січня за ініціативи Мінекономрозвитку уряд припинив для України дію трьох угод щодо економічної співпраці, укладених у межах Співдружності Незалежних Держав (СНД)

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

23 січня за ініціативи МЕРТ Кабінет міністрів України припинив дію трьох угод щодо економічної співпраці, укладених у межах СНД.

Це угода про міждержавний обмін економічною інформацією, угода про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності та угода про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності.

Проект відповідної постанови розроблено Мінекономрозвитку на виконання Указу Президента України “Про рішення Ради національної безпеки та оборони України" від 2 травня 2018 року.

Угода про міждержавний обмін економічною інформацією (укладена 26 червня 1992 року) та угода про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності (укладена 24 вересня 1993 року) передбачали налагодження обміну між країнами-учасниками СНД актуальною економічною інформацією та статистичними показниками соціально-економічного становища в країнах, ініційованих урядами країн економічних перетворень, міжнародної торгівлі та інше.    

“У сучасних реаліях ці угоди вже втратили своє практичне значення та не застосовуються, оскільки вся необхідна і потенційно корисна економічна інформація у повному обсязі розміщена у відкритому доступі на офіційних сайтах органів виконавчої влади України та відповідних міжнародних організацій, членом яких є Україна”, - вказують в МЕРТ.

Третій документ - угода про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності (укладена 15 травня 1992 року) передбачала, що країни-учасники СНД будуть спільно координувати свою політику та співпрацювати щодо здійснення зовнішньоекономічної діяльності із третіми країнами та міжнародними організаціями.

“Однак, Україна на сьогодні має низку пріоритетних зобов’язань у сфері міжнародної торгівлі як член Світової організації торгівлі (СОТ), а також в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, і низка положень Угоди про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності в рамках СНД суперечить цим зобов’язанням. Для подолання цієї суперечності дія зазначеної Угоди припинена для України”, - повідомляють в міністерстві.  

Відповідно до рішення Уряду України, Міністерство закордонних справ України має повідомити Виконавчий комітет СНД про припинення дії цих трьох Угод для України.