Серцевий напад у жінок має специфічні ознаки. Супрун пояснила, як розпізнати інфаркт

Серцевий напад у жінок має свої специфічні ознаки, проте жінки іноді не вчасно звертаються за медичною допомогою

Про це у Facebоok написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

"Чоловіки та жінки відрізняються фізіологічно, і серцевий напад може виглядати в жінок не так, як у чоловіків. Через це жінки іноді не вчасно звертаються за медичною допомогою і ризикують мати важкий перебіг чи померти. Вміння розпізнати в себе чи в людини поруч проблему із серцем і викликати екстрену допомогу — життєво важливе", – пише Супрун.

Вона пояснює, що інфаркт стається, коли постачання крові до серця у певній ділянці критично зменшується чи припиняється через звуження коронарних судин, яке викликають атеросклероз чи тромб.

"Ділянка серця, що не отримує кисень, поступово помирає. Тому так важливо вчасно відновити кровообіг в серці. Серцевий напад проявляється болем, який носить пекучий чи стискаючий характер, або дискомфортом і важкістю за грудиною. Це триває кілька хвилин або відступає і знову повертається. Але в жінок це може проявлятися інакше: можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт, часто болить між лопатками, дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме, може з’явитися виражена слабкість, кинути в холодний піт, або виникне запаморочення і нудота", – зазначила Супрун.

Посилаючись на дані американських кардіологів, Супрун наголосила, що жінки бояться не стільки інфарктів, як госпіталізації.

"Жінки часто намагаються терпіти біль і дискомфорт, уникають викликати екстрену медичну допомогу і тим самим підривають своє здоров’я, втрачаючи дуже важливий час для застосування найбільш ефективних сучасних методів лікування інфаркту. Пам’ятайте, чим менше часу пройде від початку симптомів до потрапляння в лікарню, тим кращі шанси на одужання", – наголошує Уляна Супрун.