УПЦ (МП) на Дніпропетровщині претендує на пам'ятку національного значення

У селі Мала Петриківка Дніпропетровської області УПЦ (МП) доводить право власності на церкву, яка є пам’яткою національного значення

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Статус пам’ятки національного значення підтвердив Дніпропетровський обласний центр охорони історико-культурних цінностей у відповіді на інформаційний запит видання.

За даними установи, собор Різдва пресвятої Богородиці в селі Мала Петриківка відповідно до постанови Ради міністрів УРСР від 6 вересня 1979 року є пам’яткою архітектури національного значення і за українським законодавством зберігає цей статус до включення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

У Центрі охорони історико-культурних цінностей зазначили, що перед міністерством культури України порушене клопотання про включення пам'ятки до реєстру.

"Відповідно до даних паспорту пам’ятки 2013 року, власником пам’ятки визначена Петриківська селищна рада", - йдеться у відповіді на запит.

Релігійна громада УПЦ (МП) намагається через суд отримати напівзруйнований собор у власність, а також новий храм Петра і Павла, збудований, як з’ясувалось під час судової тяганини, самочинно.

Стара церква за деякими даними, збудована з ініціативи останнього кошового отамана Запорозької січі Петра Калнишевського. Обласна і місцева влада заявляють, що релігійна громада УПЦ (МП) самочинно захопила пам’ятку і територію біля неї.