Лікарняний онлайн можна буде отримувати вже в середині року, - Ковтонюк

Електронний лікарняний можуть запустити вже в середині 2019 року, прогнозує заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк

Про це заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк розповів у інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна"

Щороку в Україні видають близько 5,5 млн лікарняних.

"Електронні лікарняні ми плануємо впровадити вже в середині року. Одразу скажу, що проект дуже складний і охоплює кілька міністерств",- поясниві Ковтонюк.

За його словами "лікарняний - документ, який ходить між кількома інстанціями - роботодавцем, медичним закладом і Фондом соціального страхування, який підпорядковується Міністерству соціальної політики ".

Читайте також: Що в Україні тепер можна зробити онлайн: Записатися до лікаря, оформити субсидію, зареєструвати бізнес

"На сьогодні всі сторони досить швидко працюють над впровадженням електронного листка непрацездатності. Динаміка позитивна", - сказав він.

Він також повідомив, що МОЗ і Мінсоцполітики працюють над спрощенням процедури видачі "коротких" (короткострокових - ІФ) листків непрацездатності.

Водночас Ковтонюк повідомив, що МОЗ "зробило все, що могло", щоб забезпечити можливість отримання паперових листків непрацездатності приватними клініками, однак проблему виділення їм цих бланків не було вирішено.

"Бланки лікарняних листків йдуть на область або місто, де розподіляються між закладами в ручному режимі. Це робить конкретний чиновник, який приймає рішення, кому дати, а кому ні. Ми зобов'язали видавати бланки лікарняних усім закладам, незалежно від форми власності, порядок видачі також є. Але все одно рішення приймає конкретний чиновник на місцях", - сказав він.

Читайте також: Обрати сімейного лікаря: як жити в умовах медичної реформи