Сорос назвав лідера Китаю та технології КНР "найбільшою загрозою"

Американський фінансист і мільярдер Джордж Сорос попередив, що штучний інтелект і машинне навчання можуть використати для закріплення тоталітарного контролю в країні

Про це Сорос заявив у своїй щорічній промові на Всесвітньому економічному форумі в Давосі (Швейцарія), передає ВВС.

"Смертельною небезпекою" для відкритого громадянського суспільства він назвав можливість використання, наприклад, машинного навчання і штучного інтелекту як інструменту контролю з боку тоталітарної влади.

За його словами, цей сценарій є "безпрецедентною небезпекою".

"Китай не є єдиним авторитарним режимом у світі, але він є найбагатшим, найсильнішим і технологічно найбільш просунутим", - сказав він, зазначивши, що російський режим Володимира Путіна його також непокоїть.

"Це робить Сі Цзіньпіна найнебезпечнішою загрозою для відкритих суспільств", - сказав він.

Також як приклад Сорос назва систему соціального рейтингу, що вводиться у Китаї, за якою відбувається оцінка громадян на предмет того, чи не представляють вони небезпеки для держави, передає DW.

Основною метою впровадження системи, за заявою китайської влади, є "побудова гармонійного соціалістичного суспільства". Головною цінністю такого суспільства є чесність, яка повинна проявлятися в усьому, від поведінки в інтернеті до шанування батьків.

Щоб розвинути цю якість в народі, кожному громадянину Китаю система буде привласнювати рейтинг. За відсутність порушень закону, корисну громадську діяльність і, наприклад, своєчасну виплату кредитів будуть нараховуватися бали. За проступки різного ступеня тяжкості відніматися.

"Вона підпорядковує долю індивідуума в ще не оціненому масштабі інтересам однопартійної держави", - зазначає Сорос.

Читайте також: У Китаї рейтинг замість громадян вирішуватиме з ким дружити, де працювати. Історія китайської антиутопії

Гострій критиці Сорос піддав і політико-економічну експансію Китаю. Зокрема, зазначив він, за допомогою інфраструктурних інвестицій в рамках проекту "Новий шовковий шлях" Китай намагається розширити свій політичний і економічний вплив на країни-учасниці.

"Замість того, щоб вступити в торговельну війну практично з усім світом, президент Трамп повинен зосередитися на Китаї", - вважає фінансист.

Китайським телекомунікаційним концернам ZTE і Huawei в США, вважає він, дають зелене світло. Якщо китайські фірми зможуть встановити домінуючі позиції на ринку технології мобільного зв'язку п'ятого покоління (5G), то, на думку Сороса, для решти світу це буде означати непередбачувані ризики в сфері інформаційної безпеки.

Читайте також: Шпигунство чи конкуренція? Чому світ забороняє Huawei і за що заарештували фіндиректора компанії