В Китаї рейтинг замість громадян вирішуватиме з ким дружити, де працювати. Історія китайської антиутопії

6 листопада, 2017 понедiлок
13:30

В 2020 році уряд Китаю перевірятиме благонадійність всіх жителів країни. Рейтинг впливатиме на шанси отримати кредит, влаштуватися на роботу, відправити дітей до школи та навіть сходити на побачення

Британське видання Wired описало, як виглядати прекрасний китайський світ. Еспресо наводить адаптований переклад матеріалу. 

14 червня 2014 року Державна рада Китаю опублікувала документ зі зловісною назвою "Проект плану зі створення системи соціального кредиту довіри". Серед сотень сухих цифр міститься одна вкрай цікава ідея: кожному громадянину КНР треба присвоїти рейтинг довіри.

Все задля щирості

Кожен крок жителів КНР уряд хоче відслідковувати, а головне - оцінювати: що ви купуєте в магазинах та інтернеті, де були в конкретний час, з ким дружите і як спілкуєтеся зі своїми друзями, скільки часу витрачаєте на відеоігри та перегляд різного контенту, які рахунки й податки сплачуєте.

Гадаєте, це неможливо? А от і ні. Частину таких даних вже збирають техногіганти на кшталт Google, Facebook і Instagram, а також різні додатки для відстеження стану здоров'я типу Fitbit.

Читайте також: Фітнес-браслет викрив чоловіка, що застрелив свою дружину. Історії гаджетів, які посадили своїх власників у тюрму

Але тепер уявіть: всім вашим діям присуджують позитивну чи негативну оцінку, на основі якої розраховують конкретний рейтинг, з урахуванням державних законів.

У вас з'явився “рейтинг громадянина”, який показує, варто вам довіряти чи ні. При цьому ваш рейтинг відкрито порівнюють з іншими громадянами.

Рейтинг впливає на шанси оформити кредит, влаштуватися на конкретну роботу, відправити дітей до школи та навіть сходити на побачення.

В Китаї цю систему назвали системою соціального кредиту довіри (SCS). І саме вона повинна формувати рейтинг благонадійності 1,3 млрд жителів КНР.

Але уряд не бачить в цій системі нічого жахливого. Навпаки, вона повинна допомогти поширити в Китаї “культуру щирості” та посилити довіру в суспільстві.

Поки що брати участь в тестуванні системи можна добровільно, однак з 2020 року ця норма стане обов’язковою для виконання кожним громадянином КНР. Навіть якщо людина цього не хоче, її дії все одно постійно перевірятимуть та оцінюватимуть.

Тестову версію вдалося впровадити завдяки доброті восьми китайських економічних гігантів. Наприклад, один з проектів запустили завдяки компанії China Rapid Finance - партнера Tencent, котра розробила месенджер WeChat з базою в понад 850 млн користувачів.

Ще один проект розробила дочірня компанія гіганта Alibaba - вона зчитуватиме дані  користувачів завдяки платіжній системі AliPay. Допомагатимуть також каршеринговий сервіс Didi Chuxing (конкурент Uber в Китаї) та навіть сервіс для знайомств Baihe.

Як формуватимуть рейтинг

Alibaba не розповідає, як саме працює “складний алгоритм” розрахунку балів рейтингу (від 350 до 950 балів), повідомивши лише, що під час підрахунку враховуються п'ять факторів:

  1. Кредитна історія людини. Чи сплачує він вчасно рахунки за електроенергію або зв’язок.

  2. Старанність. Тобто, “можливість користувача виконувати зобов'язання за контрактом”.

  3. Персональні дані. А саме підтвердження особистої інформації, наприклад, телефонного номера та адреси.

  4. Поведінка й переваги. Alibaba визнає, що оцінює людей за тим, що вони купують (наприклад, грає у відеоігри - малорухливий, купує підгузки - батько). Чий баланс рахунку постійно в плюсі, вважатиметься більш відповідальним. Таким чином, система не просто вивчає поведінку людей - вона її визначає, змушуючи громадян відмовлятися від покупок і дій, небажаних для держави.

  5. Стосунки. Що говорить про людину вибір друзів в мережі та її взаємодія з ними? Якщо ви випромінюєте в мережі “позитивну енергію” і пишете про уряд в позитивному ключі, то ваш рейтинг стане вищим. Якщо хтось із ваших знайомих напише в інтернеті негативний коментар, погіршиться не тільки його рейтинг, а й ваш.

Поки що Аlibaba стверджує, що негативні коментарі в соціальній мережі ніяк не впливають на рейтинг, але все ж завдяки системі приватні компанії фактично стануть шпигунами на службі уряду. І у них не буде іншого вибору.

Що дає система

Незважаючи на можливі загрози, мільйони людей вже записалися на тестову версію державної системи спостереження. Причиною може бути страх перед репресіями. Але заохочують до цього й системою привілеїв - наприклад, ті, хто довів свою надійність, отримають додаткові бали.

  • Якщо ваш рейтинг в системі досягне 600, ви можете взяти кредит на 5 тисяч юанів (близько 20 тис. грн за нинішнім курсом) та витратити їх на покупки в магазині Alibaba.
  • Починаючи з рейтингу в 650 балів можна брати в оренду автомобіль без застави. Громадяни з таким рейтингом також отримують швидку реєстрацію в готелях і VIP-реєстрацію в Міжнародному аеропорту Пекіна.
  • Якщо ваш рейтинг більше 666 балів, ви можете взяти кредит на 50 тисяч юанів (200 тисяч грн).
  • Заробивши  понад 700, можна оформити поїздку в Сінгапур без супровідних документів (наприклад, запрошення від роботодавця). З рейтингом у 750 балів для вас прискорять отримання шенгенської візи.
  • Високий рейтинг вже став символом статусу - буквально через кілька місяців після запуску системи своїм рейтингом похвалилися майже 100 тисяч користувачів Weibo (китайський аналог Twitter). Тож не дивно, що рейтинг людини в системі може вплинути навіть на шанси піти на побачення або укласти шлюб, адже чим він вищий, тим помітнішим стає ваш профіль в додатку для знайомств Baihe.

Система порекомендує вам з ким не дружити, щоб не псувати рейтинг, а також підкаже, як його підвищити.

Тож, цілком ймовірно, що скоро на китайському ринку праці з’являться спеціальні консультанти, які будуть допомагати людям набрати рейтинг або вибратися з чорного списку.

Як це вплине на економіку

В СРСР могли тільки мріяти про систему Sesame Credit. Уряд заводить досьє на кожного громадянина, який скоїв якийсь злочин політичного чи особистого характеру. Це досьє ведуть все життя, люди доносять на своїх друзів і навіть родичів, відтак у Китаї зростає рівень недовіри. Щось крамольне опублікувати наважиться не кожен - адже є ризик зіпсувати рейтинг собі та оточенню.

Цілком ймовірно, люди платитимуть за рейтинг, як це зараз відбувається з лайками в Facebook та підписниками в Twitter.

Нова система відображає зміну парадигм. Замість поліпшення стабільності за допомогою жорстких заходів і страху, уряд робить так, щоб покору сприймали як гру.

Це метод управління масами під прикриттям системи нарахування нагород. Послух в ігровій формі.

У жовтні 2015 року журналісти BBC опитали перехожих на вулицях Пекіна, що вони думають про систему рейтингу Sesame Credit. Більшість громадян говорили про її позитивні сторони. А й справді, хто ризикне відкрито критикувати систему? Варто лише це зробити, як ваш рейтинг полетить донизу.

Лише дехто з опитаних розумів, що низький рейтинг може завдати шкоди їхньому здоров'ю в майбутньому. І ще менше людей взагалі знали про те, що їхні дії хтось оцінює.

Поки що Sesame Credit не карає "ненадійних" громадян, намагаючись діяти методом пряника, тобто, роздаючи нагороди за “хорошу” поведінку.  Але керівниця Sesame Credit Ху Тао попередила, що система влаштована так, що “ненадійні особи не зможуть орендувати автомобіль, взяти кредит і навіть знайти роботу”.

Вона повідомила, що Sesame Credit попросила Китайське бюро освіти надіслати список учнів, які списували на державних іспитах, щоб ті потім поплатилися за свою витівку в майбутньому.

У 2020 році, коли система рейтингу стане обов'язковою, покарання можуть значно посилитися.

25 вересня 2016 року Державна рада Китаю оновила документ під назвою “Механізми попередження та покарання людей, схильних до порушень”. “Якщо особа зрадила довірі в одній сфері, обмеження накладуть на нього у всіх”, - йдеться в поправці.

Наприклад, у людей з низьким рейтингом повільніше працюватиме інтернет, вони не зможуть відвідувати деякі ресторани, клуби та інші заклади. Їм заборонять вільно виїжджати за кордон. Рейтинг буде впливати на можливість взяти що-небудь в оренду, отримати кредит та навіть соціальні пільги.

Громадяни з низьким рейтингом не зможуть влаштуватися на певні посади, наприклад, в державних органах, ЗМІ або юриспруденції, де надійність, зрозуміло, є обов'язковим критерієм. Якщо у вас низький рейтинг, то ви не зможете отримати освіту в приватних навчальних закладах або віддати туди своїх дітей.

І всі ці покарання - не вигадка. Як написано в офіційному документі, система соціального рейтингу “дозволить надійним громадянам вільно гуляти під сонцем, ненадійні ж навряд чи зможуть зробити крок”.

null

Реакція

Китайська система довіри поки що тестується на добровільних засадах, але вже принесла негативні наслідки. У лютому 2017 року Верховний народний суд Китаю повідомив, що 6,15 млн громадян отримали заборону на виліт з країни протягом наступних чотирьох років через громадські проступки.

Ще 1,65 млн громадян, які потрапили в чорний список, не зможуть скористатися залізничною системою країни.

Найбільше в цій системі лякає те, що вона не враховує обставин. Наприклад, людина не заплатила  штраф, бо втрапила до лікарні, але система бачитиме її на одному рівні зі злісним неплатником податків та покарає так само.

Китайська система нагадує книгу Джорджа Оруелла "1984" й методику навчання собак академіка Павлова. Поводишся, як порядний громадянин - отримай нагороду й думай, що розважаєшся.

Але варто зазначити, що система особистого рейтингу діє в інших країнах, до того ж десятки років. Понад 70 років тому двоє людей - Білл Фейр та Ерл Айзек - винайшли кредитні бали. У наш час компанії використовують їх для винесення багатьох фінансових рішень, наприклад, при розрахунку іпотечних відсотків й видачі кредиту.

Але у багатьох жителів Китаю немає кредитних балів. “У багатьох з них немає власного будинку, автомобіля або кредитної картки, - пояснив Вен Кван, автор блогу про технології та фінанси. - У центрального банку є фінансові дані 800 млн людей, але лише 320 млн мають кредитну історію”.

За розрахунками китайського міністерства торгівлі, щорічно через відсутність кредитної інформації економіка країни втрачає більше 600 млрд юанів.

Уряд Китаю вважає, що саме через відсутність державної системи кредитування, країні так потрібна система цивільного рейтингу. Влада вважає, що в Китаї існує “дефіцит довіри”. Одна з найбільших проблем ринку - продаж контрафактних товарів. Згідно з даними Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), 63% всіх підроблених товарів - від сумок і годинників до дитячого харчування - виробляються в Китаї.

“Рівень мікрокорупції просто неймовірний, - вважає Крімерс. - Якщо [нова] система призведе до більш ефективного контролю [цього питання], то, швидше за все, її сприймуть дуже добре”.

Влада Китаю вважає, що система зачепить ті групи людей, які зазвичай не потрапляють до традиційних систем кредитування, наприклад, студентів чи домогосподарства з низькими доходами. Професор Ван Шуцзин із Столичного педагогічного університету в Китаї нещодавно виграла тендер від уряду на розробку “китайської соціальної системи довіри”. За її словами, без такої системи вести бізнес в Китаї занадто ризиковано, адже не виконують умови приблизно половини всіх контрактів.

Професорка стверджує, що система оцінює як фінансові дані, так і “моральні якості” людини.

Державна рада Китаю планує підвищити “чесне ставлення та рівень довіри всього населення”, щоб “поліпшити загальну конкурентоспроможність країни”.

Але, можливо, насправді нова система - це лише відкритіший метод спостереження за громадянами. Зрештою, Китай вже давно стежить за своїм населенням.

Реакція жителів інших країн на китайську систему рейтингу зазвичай дуже бурхлива та негативна. Проте всі ми оцінюємо ресторани, фільми, книги та навіть роботу лікарів. Facebook навчився розпізнавати особистість за фотографіями, навіть не бачачи вашого обличчя - все, що потрібно знати соціальній мережі, це що ви носите, яке у вас волосся та статура. За допомогою цих даних алгоритм може встановити вашу особистість з 83% точності й автоматично відзначити вас на фотографії.

Зрештою, США теж стежить за громадянами. У 2015 році Управління транспортної безпеки США запропонувало перевіряти дані з соціальних мереж, інформацію про місцезнаходження людини та історію її покупок. Через жорстку критику ідею довелося відкласти, але це не означає, що від неї відмовилися. Ми вже живемо в світі, де алгоритми можуть визначити, загрожуємо ми системі чи ні, тож китайська розробка далеко не нова.

Що далі

Невже в майбутньому в кожного буде свій онлайн-бренд, дані якого можна буде знайти в мережі? Безумовно, все до того йде. Настає епоха, коли дії людини оцінюватимуть за параметрами, які та не контролює, де винесений вердикт неможливо скасувати.

Забудьте про можливість видалення, більше не можна буде послатися на те, що ви були молодими й дурними.

Можливо, зараз вже занадто пізно, і настання нової ери не зупинити. Але поки у нас ще є вибір і права, якими можна скористатися. Нам потрібно зробити так, щоб оцінювати можна було самих оцінювачів.

Якщо ми закриємо очі на проблему, система перевірки надійності перетвориться в систему цькування. Життя перетвориться в нескінченну гонитву за популярністю та найвищим рейтингом.

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
Більше новин