Моряка Ейдера могли заразити гепатитом під час операції, - Денісова

Денісова наразі з'ясовує підтвердження інформації щодо зараження гепатитом військовополоненого моряка Андрія Ейдера, якого РФ утримує в СІЗО "Лефортово"

Про це заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у ефірі "Прямий".

"Дійсно, через обстеження стало відомо, що у нього (Ейдера - ред.) є гепатит В. Зараз ми чекаємо на додаткове підтвердження цієї інформації", - зазначила Денісова.

За її словами, Ейдер міг бути заражений гепатитом під час оперативного втручання.

"Причини - у нього було поранення, було оперативне втручання. Я думаю, що це можливо через оперативне втручання", - зауважила омбудсмен.

Читайте також: Що відомо про захоплених Росією українських моряків

Вона сказала, що на зустрічі із представниками Ради Європи вона знову наполягатиме на переданні поранених українських моряків до нейтральної країни, "якщо Російська Федерація не може їх вилікувати як військовополонених".

Денісова також заявила, що, за інформацією адвокатів, останнім часом стан здоров'я полонених українських моряків погіршився 

"Якщо загалом моральний стан наших моряків дуже високий, вони тримаються, то, безумовно, фізичний стан їх погіршується, бо тримання в таких "дуже гарних умовах", як каже Росія, суттєво впливає на їхнє здоров'я", - розповіла вона.

Довідка

Андрій Ейдер - наймолодший із захоплених моряків. У результаті захоплення Росією українських кораблів, Андрій отримав важке поранення в обидві ноги. Йому зробили операцію в Керчі. Наразі з нього зняли всі шини, прибрали милиці, ходить самостійно, робить зарядку. Рани затягнулися, вся рухова активність відновлена. 

Андрієві лише 19 років. Він народився у родині українських німців на Одещині. Під час захоплення у полон матрос служив всього лише кілька місяців і це був його перший рейс.