Ящір з "ірокезом": вчені знайшли новий вид динозавра

Палеонтологи з Національної ради з науково-технічним дослідженням Аргентини (CONICET) виявили в Патагонії скелет нового виду зауропода

Як йдеться в журналі Nature, цей травоїдний динозавр жив приблизно 140 млн років тому і використовував для захисту від хижаків загнуті вперед шипи на спині. До того, як потрапити у медіа, відкриття було віднайдено в наукових звітах.

Аналіз скелета показав, що динозавр пересувався на чотирьох ногах і жив в проміжку між Крейдовим і Юрським періодами - приблизно 140 млн років тому.

Bajadasaurus pronuspinax відноситься до тієї ж групи, що і диплодоки, брахіозаври і апатозаври - одні з найвідоміших видів травоїдних динозаврів, відзначають дослідники.

"Ми вважаємо, що довгі і неймовірно гострі шипи, розташовані на шиї і спині Bajadasaurus pronuspinax, а також його родича Amargasaurus cazaui, мабуть, розвинулися, щоб чинити опір хижакам", - вважають вчені.

Якби ці шипи покривала тільки шкіра або, в іншому випадку, вони представляли б собою відкриту кісткову тканину, їх би легко зламали. Вони ж були обгорнуті кератиновою оболонкою, схожою на ту, яка присутня в рогах багатьох сучасних ссавців.