Румунія блокує призначення свого кандидата головним прокурором ЄС

Румунський міністр юстиції Тудорел Тоадер заявив, що зробить все від нього залежне, щоб заблокувати призначення Лаури Кодруци Ковеші, екс-голови Національного агентства по боротьбі з корупцією Румунії, на керівну посаду в прокуратурі Євросоюзу

Про це повідомляє Балканський Оглядач.

Колишня очільниця румунського антикорупційного органу напередодні посіла перше місце за результатами відбору на посаду головного прокурора Європейської прокуратури (EPPO).

Зазначається, що Ковеші має в Європі чудову репутацію завдяки своїй безстрашній і жорсткій боротьбі з корупцією в одній з найбільш корумпованих держав-членів ЄС. Як голова Національної дирекції з питань боротьби з корупцією (ДНК), вона розслідувала діяльність міністрів, мерів та депутатів. Ковеші працювала на посаді "головного антикорупціонера Румунії" до липня минулого року, коли було її було відсторонено за рішенням міністра юстиції Тудорел Тоадер.

Голова румунського Мінюсту впевнений, що "Європейський Союз, безумовно, не знає про зловживання, здійснені пані Ковеші під час свого перебування на посаді голови румунського антикорупційного агентства". "Я буду звертатися до всіх європейських міністрів юстиції, щоб повідомити їм, чому вона була звільнена з посади", - заявив він.

Румунія, яка зараз головує в ЄС, не може накласти вето на призначення прокурора ЄС. Кандидатура керівника нового прокурора має бути схвалена Європейським парламентом. Окрім Ковеші до списку претендентів потрапили француз Жан-Франсуа Боне і німець Андрес Ріттер.

Спільна Європейська прокуратура (EPPO) створена рішенням Європейського парламенту у жовтні 2017 року. Прокуратура буде незалежним органом і відповідатиме за розслідування фінансових правопорушень в країнах-членах Європейського Союзу. Новий орган має повноваження проводити розслідування та переслідувати в судовому порядку злочини, які зачіпають фінансові інтереси ЄС. EPPO проводитиме транскордонні розслідування шахрайств з використанням коштів ЄС, що перевищують 10000 євро, або випадки шахрайства з ПДВ, які збитки від яких складають понад 10 мільйонів євро.

Необхідність створення спеціального органу для розслідувань фінансових злочинів викликана великими втратами країн ЄС через різні зловживання. Наприклад, через махінації з ПДВ країни Євросоюзу загалом щороку втрачають приблизно 50 мільярдів євро. Крім того, в 2016 році втрати через махінації з дотаціями ЄС, що були витрачені не за призначенням, склали 4,2 мільярда євро.