Рада ухвалила зміни до Конституції про курс України на вступ до ЄС і НАТО

Верховна Рада розглянула у другому читанні законопроект про закріплення в Конституції стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі й НАТО

Про це повідомляє Еспресо.TV.

За законопроект №9037 проголосували 334 народних депутатів. Нагадаємо, що для ухвалення конституційних змін у другому читанні і в цілому необхідно, щоб на наступній черговій сесії після першого читання за них проголосували не менш ніж 300 народних депутатів.

Представляв законопроект "Про внесення змін до Конституції (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та в Організації Північноатлантичного договору)" голова комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич. На засіданні Ради присутній президент України Петро Порошенко.

Як йдеться у пояснювальній записці, "закріплення на конституційному рівні правової визначеності курсу України на членство в ЄС і НАТО мобілізуватиме українське суспільство і українську владу та сприятиме реформам, спрямованим на досягнення критеріїв повноправного членства".

Законопроект вносить зміни у чотири статті Конституції України. У запропонованій редакції йдеться про те, що президент, Верховна Рада та Кабінет міністрів повинні забезпечувати реалізацію стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі й НАТО.

У перехідних положеннях до законопроекту сказано, що використання існуючих військових баз в Україні для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами.