Водопровідники у центрі данського міста натрапили на середньовічний меч. Як він там опинився

У місті Ольборзі на півночі Данії знайшли середньовічний меч. Його виявили інженери-водопровідники на одній із центральних вулиць міста під час проведення будівельних робіт

Як повідомляється на сайті Історичного музею Північної Ютланді, меч добре зберігся і ймовірно датується  XII-XIV століттям.

Судячи з археологічних знахідок, перше поселення на місці Ольборга було засновано в VI столітті нашої ери. Вперше Ольборг під ім'ям Алебу згадується в 1040 році. У другій половині XI століття місто вже був великим портом на шляху з німецьких міст в Норвегію.

При датському королеві Вальдемарі II місто отримало нинішню назву. Протягом XIII століття городяни як мінімум двічі брали участь у військових конфліктах: в 1250-х роках, під час суперечок синів Вальдемара II з приводу права на корону, і в 1289 році, коли аристократ Стіг Андерсен намагався захопити Ольборг.

Пізніше, в XIV столітті довгий час між Данією і сусіднім Голштейнскій графством йшла війна. Частина військових дій проходила в безпосередній близькості від Ольборга.

Мабуть, в одному з цих конфліктів було втрачено меч, який знайшли на одній з центральних вулиць Ольборга у вівторок, 5 лютого.

Його побачили інженери під час робіт з прокладання муніципального водопроводу. Артефакт добре зберігся і був ще гострим. Водопровідники негайно зв'язалися з археологами з Історичного музею Північної Ютландії.

За оцінками фахівців меч, швидше за все, був зроблений в XII-XIV столітті і належав знатній людині. Дозволити собі таку дорогу зброю могли тільки заможні люди. Довжина клинка становить 93 сантиметри, довжина всього меча - 112 сантиметрів, а важить він близько кілограма.

По обидва боки леза виконані борозенки для зменшення ваги. Збереглася куляста рукоятка меча і перехрестя (гарда). На думку дослідників, мечем, ймовірно, скористалися лише кілька разів.

За словами співробітників музею, мечі зазвичай знаходять в похованнях аристократів, а не на вулицях. Цей артефакт знайшли на вулиці, в культурному шарі XIV століття. Тому, можливо, що власник впустив його в бруд під час однієї з битв і втратив під час відступу або втечі.