Харківський тракторний завод Ярославського - у переліку найперспективніших українських експортерів

Олександру Ярославському вдалося не тільки відродити Харківський тракторний завод після багаторічної кризи, а й налагодити експорт сучасної сільгосптехніки новітнього зразка на зарубіжні ринки

Як повідомляє в спецпроекті "Експортний потенціал 2019" провідне ділове видання "Бізнес", ХТЗ вдалося за підсумками 2018 року подвоїти обсяги експорту порівнянні з показниками 2017 року. Сучасна модернізована техніка виробництва харківського заводу затребувана на ринках Молдови, Казахстану, Вірменії, Польщі, Болгарії, Румунії, Литви та Грузії. Найдальша точка поставок - Нова Зеландія, також завод придивляється до ринків країн регіону Океанія, вивчає можливість поставок на африканський континент, повідомляє видання "Бізнес".

"За два роки роботи у складі групи DCH Олександра Ярославського ХТЗ відродив виробництво і запропонував ринку сучасну модернізовану техніку, що володіє критично важливими характеристиками для сільського господарства. Прихід інвестора, зацікавленого в розвитку економіки Харківської області, став важливою, якщо не ключовою подією для Харківського тракторного заводу. Інвестиції групи DCH у модернізацію ХТЗ - багатомільйонна довгострокова програма, яка дозволила створити техніку, що дійсно цікава ринку. А експорт - найкращий індикатор цього успіху", - пишуть журналісти про роль DCH Ярославського у відродженні одного із стратегічних підприємств України, що забезпечує внутрішній ринок вітчизняною технікою сільськогосподарського призначення.

Експлуатаційна надійність - легендарна риса техніки ХТЗ. Невисока вартість придбання, експлуатації та облуговування, а також інший важливий елемент - сумісність зі всілякими сучасними сільськогосподарськими знаряддями. Тому в техніки ХТЗ дуже широкий спектр сфер використання: будь-які види обробки ґрунту, посів, прибирання, транспортування, кормозаготівля. Завдяки роботі конструкторів та інженерів ХТЗ завод вже зараз пропонує досить широкий модернізований модельний ряд колісних і гусеничних тракторів. Застосовані інноваційні рішення дозволили збільшити терміни експлуатації і продовжити моторесурс окремих вузлів, деталей і блоків.

Застосування новітніх технологій дозволило істотно модифікувати критично важливі вузли. Трактори ХТЗ комплектуються різними двигунами залежно від умов і цілей їх подальшої експлуатації, є комплектації з зарубіжними двигунами відомого світового виробника - компанії IVECO. Таким чином, за два роки перебування ХТЗ у складі DCH Ярославського його техніка вже зробила значний еволюційний стрибок.

"ХТЗ почав довгий шлях з приведення техніки у відповідність з європейськими та світовими сертифікаційними нормами - ХТЗ націлений на освоєння зарубіжних ринків. Варто зазначити, що виробництвом цікавляться представники європейських країн. Нещодавно завод на прохання представництва ЄС в Україні прийняв делегацію представників європейських дипломатичних місій 24 країн-членів ЄС ", - зазначають автори спецпроекту" Експортний потенціал 2019".

ХТЗ також упритул наблизився до продажу не просто тракторів, а до розробки і продажу комплексних рішень - технологій обробки ґрунту: "Це результат співпраці з одним з лідерів у виробництві вин Грузії, - зазначають журналісти. - Як виявилося, саме характеристики гусеничного трактора виробництва ХТЗ є ідеальними для обробки специфічних "важких" ґрунтів, на яких висаджено виноградники", - це означає, що крім виробництва звичних тракторів, ХТЗ пильно вивчає особливі запити покупців і знаходить ті ніші, які може впевнено освоювати техніка харківського виробництва.

На сьогодні Харківський тракторний завод - єдиний у країнах колишнього СНД виробник як колісних, так і гусеничних тракторів. Це найбільше машинобудівне підприємство України, що веде свою історію з 1930 року, було придбано группою DCH бізнесмена Олександра Ярославського 2016 року. До моменту зміни власника завод перебував у стані затяжної кризи. Однак завдяки активності та інвестиціям Олександра Ярославського підприємство змогло відновити роботу, ліквідувати заборгованість з зарплат, відновити прибуткову діяльність та презентувати модернізовану техніку. За підсумками 2017 року завод випустив 794 одиниці техніки, до кінця 2018 року з конвеєра зійшло близько 900 тракторів.