Масове знищення корінних народів Америки глобально змінило клімат, - вчені

В результаті контакту корінних народів Америки з європейськими колонізаторами загинуло так багато людей, що це призвело до глобальної зміни клімату

Як свідчить дослідження вчених з Університетського коледжу Лондона, температура в регіоні між XVI і XIX століттями впала на 0,15 ° С, передає Science Alert.

До прибуття Колумба в Америку в 1492 році в цьому регіоні жило близько 60 млн корінних жителів. Трохи більше століття тому їх число скоротилося до 6 млн осіб. Причиною стали не тільки збройні конфлікти з європейцями і голод, а й хвороби, занесені на континент.

Згідно з цими новими розрахунками, кількість загиблих становила близько 10% всього населення Землі на той час. Це більше людей, ніж сучасне населення Нью-Йорка, Лондона, Парижа, Токіо і Пекіна.

В результаті швидкого скорочення чисельності населення величезні ділянки сільськогосподарських угідь були занедбані. На них з'явилися дерева і рослини, які почали поглинати більше вуглекислого газу з атмосфери. Це призвело до того, що середня температура на планеті впала на 0,15 ° С, підрахували дослідники.

Такий висновок означає, що глобальні зміни клімату на Землі почалися ще до початку індустріальної епохи, відзначають вчені.

"Люди змінили клімат ще до того, як почали спалювати викопне паливо. Промислова революція тільки розгорнула процес в іншу сторону і прискорила його", - стверджує Олександр Кох, провідний автор дослідження.

Читайте також: Яке глобальне потепління: аномальні морози перетворили США на Сибір. Фоторепортаж